Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Manuel Castells creu que Puigdemont “és un exiliat” però troba que potser és “desafortunat” comparar-lo amb els republicans

El ministre Castells vol una universitat pública “totalment gratuïta” amb una reforma fiscal que faci pagar més a les grans empreses

Redacció 24/01/2021
El ministre d'Universitats, Manuel Castells

Segueix l’estèril polèmica sobre el terme “exiliat” referit al president Puigdemont i els altres membres del govern que no poden tornar a casa. El mateix MHP s’hi ha referit en el seu parlament a l’acte de Junts a Vilafranca del Penedès, telemàticament no cal dir, per ampliar-lo als uigurs, tibetans, rohingyes i tantes altres minories que “fan a l’exterior el que no poden fer a l’interior dels estats dels quals forçadament en són súbdits”.

Doncs bé, un dels membres suposadament més progressistes del govern més progressista, el ministre d’Universitats Manuel Castells, també hi ha dit la seva per assegurar que “Puigdemont és un exiliat” però troba que “potser va ser desafortunada” la comparació que va fer el vicepresident Pablo Iglesias amb els republicans de la dictadura franquista. Castells ha explicat que a l’executiu espanyol “hi ha acord” amb la necessitat de concedir indults als polítics presos per l’1-O, però ha recordat que “requereixen un procés jurídic”. “Jo els faria demà, el problema és que si no es fan bé jurídicament, es poden anul·lar”, ha afegit.

GRATUÏTAT TOTAL DE LA UNIVERSITAT
El gruix de l’entrevista que publica aquest diumenge ‘El Periódico’ versa sobre el seu departament i el ministre diu que vol arribar a “la gratuïtat total de la universitat” amb una reforma fiscal que faci pagar més a les multinacionals com “Google, Microsoft”. Castells ha recordat que les facultats “han patit retallades del 21% en el finançament” i ha defensat que “això només es pot canviar amb diners públics”. En aquest context de pandèmia “hi ha molta dificultat en els professors, més que en els estudiants, en acostumar-se a la idea de l’ensenyament ‘online'” i defensa que “la presencialitat ha de ser preferent” quan es pugui, però sosté que “hi ha mètodes fàcils” per evitar que es copiï als exàmens.