Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Madrid contra els museus catalans

El govern de Sánchez ha augmentat en un 9,7% la inversió en cultura als PGE, un augment que representa 953 milions més pel ministeri de José Guirao. El Partit Popular el 2018 […]

Redacció
Redacció 15/01/2019
Fotografia exterior del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) / ACN

El govern de Sánchez ha augmentat en un 9,7% la inversió en cultura als PGE, un augment que representa 953 milions més pel ministeri de José Guirao. El Partit Popular el 2018 va dotar a Cultura amb 858 milions d’euros, fet que representava un augment del 4,4%. Aquesta xifra, evidentment superior a la de 2018, però, beneficia en bona mesura les institucions culturals de Madrid.

El Museu del Prado, rebrà aquest any 59,1 milions d’euros per tal de commemorar el seu bicentenari. El Museu Reina Sofia rebrà dos milions d’euros més i arribarà als 41,5 milions de pressupost. Museu Nacional Thyssen Bornemisza arriba als 7,6 milions d’euros, equivalent a 2 milions d’euros més respecte a l’any anterior.

Els museus catalans, però, no tenen la mateixa sort. Els diners destinats al MNAC no augmenten i es queden en 2.181.300 euros d’un pressupost total de 15,3 milions d’euros. El MACBA rep 1.192.900 euros, d’un pressupost de 10.952.055. D’aquesta manera la diferència de pressupost entre els grans museus de Madrid i de Barcelona es poden comptar en desenes de milions de diferència.

Cultura defensa els pressupostos de l’Estat

El Ministeri de Cultura ha assenyalat que la inversió en política cultural prevista al projecte de pressupostos mostra un “important” increment respecte l’exercici anterior pròxim al 10% fins arribar als 953 milions d’euros. Dels comptes, el ministeri ha destacat les noves ajudes per comprar llibres per a les biblioteques públiques, dotades amb 3,5 milions d’euros. El govern espanyol ha recalcat que aquesta partida “havia desaparegut” amb l’executiu anterior.

També han remarcat que es creen unes ajudes a la inversió per al desenvolupament de videojocs i cultura digital amb una dotació de 2,5 milions d’euros i es dedicaran fins a 4,9 milions d’euros a incrementar l’oferta legal de continguts culturals a Internet i a promoure la modernització i adaptació tecnològica a les industries culturals i creatives.

Pel que fa el cinema, el Fons de Protecció de la Cinematografia, que aglutina les ajudes a la producció cinematogràfics, puja un 20,1% més respecte el 2018, segons el Ministeri de Cultura, equivalent a 14 milions d’euros, fins a 85 milions.