Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Macron i Le Pen es disputen la presidència de França en la segona volta de les eleccions

El candidat de la República en Marxa amplia la distància sobre la d’extrema dreta, segons els darrers sondejos

Agències 24/04/2022

França reviu aquest diumenge una nova disputa per la presidència entre el candidat de la República en Marxa, Emmanuel Macron, i la del Reagrupament Nacional, Marine Le Pen. Prop de 49 milions de francesos tornen a estar cridats a les urnes en la segona volta de les eleccions en què es repeteix el duel que ja es va viure el 2017. Aleshores Macron es va imposar a la candidata d’extrema dreta i les darreres enquestes apunten a que es repetirà aquest resultat. Igual que en la resta de comicis, els centres de votació obren a les 8 h i en la majoria es pot votar fins a les 19 h. A les grans metròpolis com París, Marsella o Lille alguns col·legis electorals estaran oberts fins a les 20 h per facilitar el vot.

 

A mesura que s’ha apropat el dia de les eleccions, Macron ha anat augmentant la distància sobre Le Pen en els sondejos. Una de les darreres enquestes, feta per Ipsos-Sopra, dona al candidat de la República en Marxa i actual president un avantatge de 15 punts sobre la líder d’extrema dreta: la intenció de vot a Macron és del 57,5% i la de Le Pen del 42,5%.

 

En la primera volta, el candidat de la República en Marxa va aconseguir el 27,8% dels suports i Le Pen el 23,1%. Macron sempre ha liderat les enquestes, però Le Pen va retallar distàncies quan s’apropava la primera volta. En les dues setmanes posteriors, però, ha estat Macron qui ha ampliat la distància sobre Le Pen.

 

Una de les claus de les eleccions és què votaran els que van apostar pel candidat d’esquerres Jean-Luc Mélenchon en la primera volta. El candidat de La França Insubmisa va quedar en tercer lloc en la votació del 10 d’abril i ha evitat demanar explícitament el vot per a Macron, malgrat que sí ha dit als seus seguidors que no apostin per Le Pen.

 

L’abstenció ja va ser una de les protagonistes de la primera volta i podria tornar a ser-ho aquest diumenge. La participació va ser del 65% en els comicis del 10 d’abril, la més baixa des del 2002. Com en la primera volta, hi ha oberts uns 70.000 centres de votació, tant a França com a l’estranger.