Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

L’ONU reprèn els vols d’assistència humanitària a l’Afganistan

L’organització ha pogut continuar amb les activitats humanitàries al país centreasiàtic. No obstant això, l’aeroport de Kabul, almenys per a l’ONU, encara no es troba operatiu

Avatar
Agències 03/09/2021

El portaveu de la Secretaria General de l’ONU, Stéphane Dujarric, ha informat aquest dijous que el Servei Aeri Humanitari de l’organització, responsable del Programa Mundial d’Aliments (PMA), està reprenent els vols per permetre que 160 grups humanitaris continuïn amb les seves activitats a l’Afganistan.

El servei aeri uneix la capital del Pakistan, Islamabad, amb les ciutats de Mazar-i-Sharif, a la província afganesa de Balj, i Kandahar, a la província homònima. S’han realitzat tres vols des del passat 29 d’agost.

L’aeroport de Kabul ha aclarit que encara no es troba operatiu, “almenys” per a l’ONU, si bé Dujarric ha expressat que té “esperances” en què torni a funcionar “en un futur proper”.

“El PMA diu que s’estan fent tots els esforços per intensificar les operacions al més aviat possible i augmentar el número de destinacions a les quals es vola a l’Afganistan. A més, s’està establint un pont aeri de càrrega per transportar articles no alimentaris, com a subministraments mèdics i altres d’emergència, fins a on més es necessiten”, ha explicat el portaveu en la roda de premsa diària de l’ONU.

El Servei Humanitari Aeri de l’ONU necessita 18 milions de dòlars (més de 15 milions d’euros), dels quals 12 milions es requereixen per al pont aeri de càrrega, ha assenyalat. Aquestes línies seran utilitzades “per tota la comunitat humanitària” i són necessàries a causa de la “dificultat” del viatge per carreteres.

Ha apuntat que des de 2002 i fins a la presa de poder dels talibà el passat 15 d’agost, el servei va arribar a més de 20 destinacions al país centreasiàtic. “Tractarem de tornar a tots aquests llocs una vegada que la seguretat i els fons ens ho permetin”, ha assegurat.

D’altra banda, Dujarric s’ha referit als enfrontaments que es produeixen al país entre els insurgents i els membres del Front de Resistència Nacional (FRN) a la vall de Panjshir, últim reducte de resistència davant els talibà.

Així, ha afirmat que aquests combats són de “gran preocupació” per a l’organització i provoquen que la situació humanitària que ja és “difícil” sigui “encara pitjor” a causa que augmenten els problemes d’accés.

Per això, el portaveu ha demanat a les parts evitar l’atac a civils, així com la destrucció d’infraestructures.