Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

L’odi extrem de Vox a l’autodeterminació: “Mai tindran un referèndum”

Garriga diu que “als carrers ningú parla de referèndums pactats”

Agències 27/09/2022
El president de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, durant el debat de política general al Parlament Data de publicació: dimarts 27 de setembre del 2022, 17:35 Localització: Barcelona Autor: Redacció

El president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, ha escupit odi contra la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per arribar a un “acord de claredat” sobre el referèndum. “Mai tindran un referèndum. La unitat de la nació ni es negocia ni es vota, es toparan amb l’estat de dret”, ha dit.

Garriga ha afirmat que “als carrers ningú parla de referèndums pactats i acords de claredat” i ha instat Aragonès a “sortir al carrer i parlar amb la gent de peu”. Igualment, ha criticat que “el separatisme” ha comptat amb “l’estat de les autonomies” com a “aliat imprescindible per imposar l’agenda ideològica”.

“El separatisme sempre ha comptat amb els governs del PP i del PSOE i en gran part els problemes que patim venen d’aquests acords”, ha dit. El líder de Vox també ha carregat contra el president del PSC al Parlament, Salvador Illa, a qui ha titllat de “crossa indispensable” del Govern. “Les seves declaracions no tenen validesa, sigui clar i digui quina és la seva posició sobre l’acord de claredat”, ha dit.

Vergés crida a l’ordre a Garriga per relacionar la violència amb la immigració

Així mateix, Garriga ha posat el focus del seu discurs en la “immigració il·legal” i la “inseguretat”. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, l’ha cridat a l’ordre dues vegades per vincular casos concrets d’assassinats amb l’origen de les persones. “Està fent ús de la paraula per relacionar la violència amb la immigració”, li ha retret Vergés, i li ha advertit que una tercera crida a l’ordre comportaria la privació del dret a fer ús de la paraula.

Aragonès acusa Vox de “manipular”

A la rèplica, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat Vox de “manipular i mentir”. El cap del Govern, de fet, ha afirmat que “l’única veritat” que ha dit Garriga al seu discurs ha estat ubicar-se ideològicament en l’extrema dreta. Aragonès ha criticat el partit ultra “d’atacar els consensos”.