Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

L’obra censurada d’ARCO sobre els presos polítics arriba a les festes de Sants

L’obra de Santiago Sierra Presos políticos en la España contemporánea es podrà veure a la seu de la Lleialtat Santsenca fins al 26 d’agost. La instal·lació consta de 24 fotografies […]

Joan Vila i Boix 20/08/2018
L'obra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ de Santiago Sierra a ARCO / ACN

L’obra de Santiago Sierra Presos políticos en la España contemporánea es podrà veure a la seu de la Lleialtat Santsenca fins al 26 d’agost. La instal·lació consta de 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats que fan referència a 74 presos polítics de col·lectius i posicions molt diverses. L’exposició s’emmarca dins la campanya d’Òmnium Cultural; Demà pots ser tu. Una campanya que duen a terme diferents organitzacions que lluiten pels drets humans i polítics a Espanya.

L’obra Presos políticos en la España contemporánea va ser retirada de l’estand d’ARCO de la galeria Helga de Alvear de Madrid per pressions de la direcció d’Ifema (responsable de la fira d’art). La direcció va al•legar que volien evitar polèmiques i la galeria accedí a retirar-la. L’obra va ser comprada aquella mateixa setmana per Txatxo Benet (directiu de Mediapro) per 96.000 euros. Des de llavors ha estat exhibida al Museu de Lleida, a Palma de Mallorca i al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Santiago Sierra (Madrid, 1966) és conegut per qüestionar el règim del 78 en les seves obres. El 2010 va guanyar el Premi Nacional de les Arts Plàstiques a Espanya. En paraules del Ministeri de Cultura: “per la seva obra crítica, que reflexiona sobre l’explotació i l’exclusió de les persones, i genera un debat sobre les estructures de poder, tal com es manifesta en els seus diversos projectes desenvolupats al llarg de dues dècades”. L’artista va rebutjar els 30.000 euros del premi. La seva obra ha estat exposada en galeries de tot el globus.

 

La Lleialtat Santsenca

Del 18 al 26 d’agost

10.00 h. -22.00 h.

C/ Olzinelles, 31. Barcelona