Divendres, 22 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

Lluís Pasqual premiat pel Gobierno amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts

El Gobierno ha concedit la Medalla d’or al Mèrit en les Belles Arts corresponents a l’any 2018 a 21 personalitats i entitats de la cultura. Entre elles Penélope Cruz o […]

Redacció
Redacció 28/12/2018
Lluís Pasqual / ACN

El Gobierno ha concedit la Medalla d’or al Mèrit en les Belles Arts corresponents a l’any 2018 a 21 personalitats i entitats de la cultura. Entre elles Penélope Cruz o Margarita Lozano. El pròxim gener s’entregaran a Còrdova les Medalles d’Or corresponents al 2017.

La polèmica, però, arriba de la mà del director de teatre Lluís Pasqual, que ha estat premiat amb la medalla d’or del ministeri enguany. L’actriu Andrea Ros el va acusar a finals d’agost d’haver-la maltractat laboralment parlant. La bola de neu va anar creixent fins a fer dimitir el director de teatre i convocar un concurs al Teatre Lliure per escollir nou director. En aquell moment va declarar a La Vanguardia: “A les xarxes socials s’ha decidit que he de ser substituït amb urgència per una dona jove”.  El 12 de desembre Pasqual va afirmar a El País que si hagués estat independentista, no li hauria passat res. L’exdirector del Lliure, va rebre el Premi Atlàntida del Gremi d’Editors de Catalunya, també, aquest desembre.

Entre els premiats a la medalla d’or hi ha el cantant Gilberto Gil; el fotògraf Carlos Pérez Siquier; el cuiner Ángel León; el director i actor Gerardo Vera; la cantant Fátima Miranda; el guitarrista flamenc Pepe Habichuela; la presidenta d’Hispania Nostra Araceli Pereda; la coreògrafa, directora i ballarina Rosángeles Valls; la bailaora Manuela Carrasco; la pintora i gravadora Roser Bru; l’actriu Margarita Lozano; l’escenògraf Ezio Frigerio i la figurinista Franca Squarciapino (ex aequo); el compositor Féliz Ibarrondo; el director de La Mar de Músicas Paco Martín (a títol pòstum); i l’artista de circ Tortell Poltrona.

La distinció ha estat aprovada pel Consell de Ministres d’aquest divendres, a proposta del ministre José Guirao.