Dimarts, 25 de gener de 2022 - Edició 1279
La República

Llorach nega tenir les competències per impedir o paralitzar l’emissió d’anuncis de l’1-O

La presidenta en funcions de la CCMA presenta un recurs al jutjat número 13 de Barcelona

Agències 10/05/2019
Pla mitjà del director de TVC, Vicent Sanchis, i la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, en la comissió de control a la CCMA del 5 d'abril del 2019

La presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, ha negat que tingués competències en l’emissió dels anuncis de l’1-O en el recurs que ha presentat al jutjat número 13 de Barcelona, qui l’ha acusat de desobediència. Segons el recurs, Llorach “no venia obligada” per “no tenir pròpiament dit, les competències funcionals i orgàniques necessàries per impedir o paralitzar l’emissió d’anuncis publicitaris relatius a la convocatòria i participació en el referèndum” de l’1-O “al mateix temps que tampoc li seria propi la possibilitat de no autoritzar-la”. També s’apunta que segons la Llei de la CCMA, “de cap manera li correspon ni l’autorització ni el veto de l’emissió de propaganda de la naturalesa que sigui així com de qualsevol altre programa o producte audiovisual”. Llorach està citada aquest divendres on li comunicaran formalment el seu processament.

El recurs considera que el requeriment per autoritzar l’emissió de l’anunci “no la vinculava conforme les funcions i prerrogatives que li són pròpies segons el seu règim competencial”. Per això, es considera “erroni” el requeriment “per imprecís i genèric”.

AMPLIACIÓ.- Gordillo acusa Llorach davant Instrucció 13 de ser la responsable última dels anuncis de l’1-O

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha acusat aquest divendres a la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, de ser la responsable última de l’emissió dels anuncis relacionats amb el referèndum de l’1-O. D’aquesta manera, ha volgut reiterar i convèncer la magistrada del jutjat d’instrucció número 13 que ell no va cometre cap delicte de desobediència perquè no tenia la competència directa per ordenar l’emissió dels anuncis o prohibir-la. Per la seva banda, Llorach i el director de TV3, Vicent Sanchis, s’han negat a declarar en la compareixença per la confirmació del seu processament, i s’han remès a les declaracions efectuades durant la fase d’instrucció. En sortir de la seva citació, Llorach i Sanchis han justificat el fet de no declarar perquè ja ho van fer en el seu moment i no volien afegir res més. Preguntada pels periodistes, Llorach ha negat cap tipus de “pressió” a Gordillo.

En canvi, segons ha explicat l’advocat de Gordillo, Carles Monguilod, en sortir de la declaració, el director de Catalunya Ràdio només té competències en els continguts que s’emeten, tant programes com d’informatius, però no pas en la publicitat. Això, segons ell, queda clar en l’organigrama de la CCMA i en les atribucions que apareixen al DOGC. Per això, a més, ha aportat diversos correus electrònics entre Llorach, Gordillo i el director de màrqueting de la CCMA, Martí Patxot, que evidenciarien les “pressions” que hauria rebut el director de la ràdio per autoritzar l’emissió dels polèmics anuncis, com ja hauria fet Sanchis anteriorment. El lletrat ha admès que les discrepàncies poden fer semblar que hi ha una “guerra oberta” entre ambdues parts.

A més, Monguilod ha explicat que la pròpia Llorach hauria exculpat el seu client quan divendres passat va dir a la comissió de control de la CCMA al Parlament que ella mateixa havia ordenat prohibir l’emissió d’anuncis d’apostes i jocs en línia als mitjans de la Generalitat. Això, evidenciaria, segons Monguilod, que Llorach té potestat per ordenar o prohibir l’emissió de determinats anuncis. Fonts properes a Llorach han al·legat que la situació viscuda aquell setembre del 2017 no és comparable a cap altra.

Llorach, Sanchis i Patxot han arribat junts a la Ciutat de la Justícia, on han estat rebuts efusivament per representants de JxCat, com Elsa Artadi o Laura Borràs. Més tard ha arribat Gordillo amb Monguilod, que han passat més desapercebuts. Llorach, Sanchis i Patxot han sortit al cap d’una estona i han coincidit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, que també els ha saludat efusivament. Poc després, gairebé tots els simpatitzants de JxCat han marxat i quan Gordillo ha sortit ja no quedava ningú. La distància entre ells ha estat força evident, i fonts jurídiques consultades també han admès “moments de tensió” dins del jutjat, ja que el director de Catalunya Ràdio, davant les preguntes dels advocats de Sanchis, Llorach i Patxot, els ha arribat a preguntar si eren defensors o acusadors.

Aquest divendres també han passat pel jutjat la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, o Francesc Fàbregas, editor de ‘El Vallenc’, entre altres, fins a completar la trentena de processats, la primera meitat dels quals ja van comparèixer fa unes setmanes. Entre els 17 processats per malversació han dipositat al jutjat una fiança de més de 3,6 milions d’euros dels 5,8 que els va imposar la jutgessa, gràcies a les aportacions ciutadanes a la caixa de solidaritat. La resta de diners, les defenses volen que es tinguin en compte els gairebé tres milions aportats al Tribunal Suprem en concepte pels mateixos fets.

Ara la jutgessa ha traslladat els recursos de les defenses a les acusacions, que s’hauran de pronunciar. Després resoldrà ella els recursos i podria tornar a haver-hi recursos davant l’Audiència de Barcelona. Si es manté el processament, serà el torn de les acusacions per presentar els seus escrits d’acusació i finalment seran les defenses que presentaran els seus al·legats abans d’arribar a judici.