Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Lleida inaugura l’any Vallverdú per commemorar el centenari de l’autor i difondre la seva obra

L’acte inaugural de l’Any Vallverdú ha comptat amb la presència de l’autor, que ha qualificat el seu centenari “d’una mena de nova naixença”

Redacció 05/02/2023
L'escriptor Josep Vallverdú al centre a l'acte d'inauguració de l'Any Vallverdú a l'Auditori Enric Granados de Lleida Data de publicació: diumenge 05 de febrer del 2023, 14:16 Localització: Lleida Autor: Anna Berga

La ciutat de Lleida ha inaugurat aquest diumenge 5 de febrer l’Any Josep Vallverdú a l’Auditori Enric Granados, davant centenars de persones. L’Any Vallverdú té per objectiu commemorar el centenari del reconegut autor, nascut a Lleida el 1923, així com difondre l’obra de l’escriptor arreu dels territoris catalanoparlants. L’escriptor, que ha estat present a l’acte, ha qualificat el seu centenari “d’una mena de nova naixença”. L’acte central de l’Any, tanmateix, tindrà lloc el mes de juliol al Palau de la Generalitat, mentre que la cloenda se celebrarà al desembre a Balaguer, ciutat on resideix Vallverdú.

L’acte ha projectat un fragment inèdit del documental sobre Vallverdú, realitzat per Eugeni Casanova, i que s’estrenarà el 20 d’abril a Balaguer. A la vegada, també hi ha hagut una conversa amb l’autor i una lectura de fragments de la seva obra amb acompanyament musical.

A banda de la presència de Vallverdú, l’acte ha comptat també amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, així com la de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i la comissària de l’Any Vallverdú, Carme Vidalhuguet. També hi han estat presents l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. Garriga ha destacat “la dedicació, sempre constant i discreta, a l’impuls del català” de Josep Vallverdú, i ha explicat que amb l’Any Vallverdú el Govern vol “homenatjar, fer conèixer i fer llegir el Vallverdú complet”, segons ha recollit l’ACN.

Per la seva banda, Arretxe, ha dit que veure Vallverdú a l’acte inaugural és “una sensació estranya” a la vegada que “màgica”. La directora de la ILC ha estat l’encarregada d’explicar els objectius de l’Any Vallverdú: “Que se’l conegui millor en totes les seves dimensions i gèneres literaris, que la seva obra continuï ben viva en els catàlegs editorials amb l’objectiu final que se’l llegeixi i no caigui en l’oblit de les generacions futures”, ha afirmat.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat Vidalhuguet, que ha dit que és una commemoració “tan especial com diferent perquè l’amfitrió n’és actor actiu”, a més d’afegir que l’Any ha de saber “trobar l’equilibri just” perquè Josep Vallverdú “sigui tan justament homenatjat com prou degudament conegut i llegit”. Pueyo i Talarn, d’altra banda, han fet valdre l’aportació de Vallverdú a la literatura catalana i el seu compromís amb el país i, en concret, amb la demarcació de Lleida.

L’acte ha comptat amb un seguiment multitudinari tant dins com fora de l’Auditori, amb diversos missatges a les xarxes socials de representants polítics, com ara Carles Puigdemont, polítics locals, i ciutadans seguidors de l’obra de Vallverdú.