Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’InformeCAT fa saltar les alarmes: La meitat de catalanoparlants creu que la submissió lingüística no amenaça el català

|

- Publicitat -

Un 50,9% de catalanoparlants a Catalunya creu que canviar al castellà quan algú els parla en aquesta llengua no implica cap amenaça per al català. Aquesta és una de les dades que recull Plataforma per la Llengua a l’onzena edició de l’InformeCAT, un informe que aporta una cinquantena de dades significatives sobre l’estat del català arreu del domini lingüístic.

L’any passat, l’InformeCAT exposava que 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà i que la majoria diu que ho fa “per respecte” o “per educació”. A l’informe d’enguany, Plataforma per la Llengua completa la fotografia i concreta que a les Illes Balears només 1 de cada 10 illencs manté el català quan algú els parla en castellà.

Publicitat

Per sort, aquesta actitud de submissió lingüística generalitzada contrasta amb el fet que molts residents no catalanoparlants d’origen estranger tenen interès per aprendre la llengua i millorar-ne el coneixement: en el cas de Catalunya, 6 de cada 10 residents estrangers expressen aquest interès.

Una llengua, diferents dialectes

La majoria de valencians, illencs i catalans saben que parlen una mateixa llengua. De fet, segons l’InformeCAT, més de dues terceres parts dels catalanoparlants inicials d’aquests territoris saben que parlen la mateixa llengua, mentre que, en el cas dels castellanoparlants, el percentatge de persones que ho saben és del 64,7% a Catalunya, del 61,7% a les Illes Balears i del 55,9% al País Valencià.

El coneixement estès entre els catalanoparlants no és gràcies a l’antipedagògic paper de les administracions estatals, que en un 42,4 % dels webs diferencien entre “català” i “valencià” com si fossin idiomes diferents.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut