Dijous, 6 de maig de 2021 - Edició 1014
La República

L’independentisme unit en una Catalunya “republicana, sobiranista i de progrés”

La Crida, la sorpresa agradable de la convenció republicana Diverses organitzacions d’esquerres i sobiranistes han presentat aquest dimarts una carta de convocatòria per impulsar una convenció el 14 de desembre […]

Redacció
Redacció 17/09/2019
Marta Vilalta (ERC), Aurora Madaula i Toni Morral (La Crida) i Carles Riera (CUP), a la primera fila de l'acte de presentació de la convenció. Imatge del 17 de setembre de 2019. (Horitzontal)

La Crida, la sorpresa agradable de la convenció republicana

Diverses organitzacions d’esquerres i sobiranistes han presentat aquest dimarts una carta de convocatòria per impulsar una convenció el 14 de desembre per fixar una “acció unitària” per a Catalunya des de una perspectiva “republicana, sobiranista i de progrés”. Entre els signants de la iniciativa oberta hi ha ERC, Sobiranistes, Som Alternativa, EUiA, La Crida, Poble Lliure, Pirates o Òmnium. Proposen una “reflexió estratègica” per “mantenir” i “albirar” noves propostes per combinar l’organització i mobilització popular amb l’acció institucional. “Convé un fòrum de diàleg franc, una entesa i col·laboració àmplia del conjunt del sobiranisme republicà i rupturista”, argumenten en la carta de convocatòria.

Els impulsors de la iniciativa han destacat que cal una proposta estratègica per encarar una nova etapa política post-sentència de “lluita per a l’autodeterminació”. Pel que fa a la sentència del judici de l’1-O, han apuntat que si no és exculpatòria, haurà d’impugnar-la i ser “democràticament unitària” recuperant el “millor” de l’1-O i el 3-O.

Segons manifesten a la carta de convocatòria, valoren positivament el procés independentista i, en especial, els “avenços” aconseguits. Aposten per reconèixer els errors comesos, assumir les limitacions físiques i temporals i no renunciar als objectius dels processos constituents. Creuen que cal “sumar aliats i aliances” a Catalunya, Espanya i Europa “de la causa de la República Catalana, social, lliure i democràtica”.

“Ens cal una clara majoria a Catalunya al costat d’un model social avançat, lliure de corrupció, democràticament participatiu, municipalista, ecologista i feminista que ompli de continguts el model republicà que defensem i el faci il·lusionant i desitjable per a una ampla majoria de la societat catalana, dotant-lo d’uns continguts transformadors”, manifesten.

Per fer-ho possible, reclamen una “perspectiva audaç i popular”, presidida per l’esperit unitari dels grans acords que graviten la societat catalana. “Que ens ajudi a construir algunes de les fites que han de referenciar la lluita dels propers anys per una Catalunya justa, neta, feminista i lliure”, conclouen.

La convocatòria és oberta i en les properes setmanes s’espera ampliar-la a d’altres persones, organitzacions polítiques, socials i sindicals perquè formin part de la convenció. Segons han explicat, s’ha contactat amb més d’una vintena de personalitats vinculades a la cultura, la política i altres activitats i amb candidatures municipals independents.

Pla general amb representants de les diferents organitzacions que donen suport a la convocatòria de la convenció. Imatge del 17 de setembre de 2019. (Horizontal)

Conclusions però no “directrius” pels partits

Segons han explicat en roda de premsa hi ha 17 organitzacions confirmades per donar suport a la convenció que es farà el desembre a la Universitat Pompeu Fabra i el nivell d’implicació de cadascuna d’aquestes no serà el mateix. La jornada comptarà amb debats que tractaran d’analitzar el context polític sense fer-ho de forma “partidista” i amb una visió a llarg termini. S’impulsaran entre 5 i 6 tallers per donar veu a una trentena de persones de diferents sensibilitats. S’abordaran diferents camps, com la lluita feminista, la popular o l’autodeterminació.

Els impulsors descarten una “vocació electoralista” i preveuen que d’aquesta convenció en sorgeixin unes línies d’acció comunes perquè “tothom que s’hi senti reflectit s’hi pugui sumar”. Però han constatat que serà decisió dels diferents partits polítics aplicar-les o no. “No sortiran directrius en una línia o una altra, deixarem que cada dinàmica dels partits decideixen com implementar-ho”, han subratllat.

Pla general d’un moment de la presentació de la convenció al Col·legi de Periodistes. Imatge del 17 de setembre de 2019. (Horitzontal)