Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

L’extrema dreta del PP, Cs i Vox aprofita la llei Celaá per intentar marginar la llengua catalana

L’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) reclama que l’espanyol sigui vehicular a l’ensenyament català

Redacció 20/12/2020
Pla general de la marxa lenta conra la llei Celaá a l'avinguda de Maria Cristina. Imatge del 20 de desembre de 2020. (horitzontal)

Mobilització unionista a Barcelona contra la llei Celaá. PP, Cs i Vox han secundat la convocatòria de l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) d’aquest diumenge al matí, a la plaça Francesc Macià, i han exigit que el castellà “no s’exclogui” de l’escola catalana. Les tres formacions liberals han reclamat que l’espanyol sigui vehicular a Catalunya, i que el govern de PSOE i Unides Podem “rectifiqui” i inclogui el castellà al mateix nivell que el català, després de la sentència del TSJC. Hi han participat Edmundo Bal, Carlos Carrizosa i altres diputats de Cs; Llanos de Luna i Daniel Serrano (PP); i Ignacio Garriga (Vox). La mobilització, amb una vintena de cotxes, ha començat a les 12 h sense incidents.

Abans de Bal també ha parlat el candidat de Cs a les eleccions al Parlament previstes per al 14-F, Carlos Carrizosa. El president del grup parlamentari ha lamentat que la “mal anomenada immersió lingüística” s’apliqui a Catalunya des de fa més de 30 anys, i que s’exclogui el castellà des d’aleshores. Carrizosa ha insistit que la sentència del TSJC estableix que la manera com s’ensenya el castellà a les aules fins ara és “il·legal”.

 

Per la seva banda, la diputada del PP María de los Llanos de Luna ha asseverat que la llei Celaá, la LOMLOE, es “carrega” el castellà com a llengua vehicular i que, per tant, està “en contra” de la Constitució. “Tots tenim el deure de conèixer la llengua i el dret d’usar-la. A Catalunya hi ha bilingüisme, i cal respectar com a vehicular també el castellà”, ha remarcat.

 

Finalment, el candidat de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha subratllat que el seu partit serà “l’alternativa” a les properes eleccions per “donar veu al conjunt dels catalans”. “Garantirem l’educació en castellà al nostre territori i exigirem, des del Parlament, que es renovin els concerts educatius per garantir la justícia i la llibertat de tots els pares”, ha anunciat.

 

Garriga ha constatat que Vox serà “dic de contenció” per “donar batalla” als “enemics d’Espanya”. “S’ha acabat el temps de seguidisme i d’agenollar-se davant el separatisme”, ha conclòs.