Diumenge, 25 d'octubre de 2020 - Edició 822
La República

L’expresident del Palamós i l’Alavés, denunciat per la Fundació Dalí

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha denunciat l’expresident del Palamós i l’Alavés per utilitzar el nom i la imatge de l’artista al museu que té a Monterrey, Califòrnia. La institució va […]

Redacció
Redacció 23/08/2018
Una de les imatges del fons del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, de la qual es cedeix l'ús a la Fundació Gala-Dalí / ACN

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha denunciat l’expresident del Palamós i l’Alavés per utilitzar el nom i la imatge de l’artista al museu que té a Monterrey, Califòrnia. La institució va presentar la demanda als Estats Units a juliol contra Dali17, l’espai on Piterman exposa la seva col·lecció particular que compta amb algunes obres de l’artista (sobretot, gràfiques) i pel qual durant el primer any d’obertura hi van passar més de 50.000 visitants, segons la premsa nord-americana.

Fonts de la Fundació Dalí confirmen la denúncia, tot i que la seva política és no fer comentaris sobre aquestes. Aclareixen que si s’ha fet pública, és per la transparència del sistema judicial dels Estats Units.

La fundació és qui gestiona els drets de propietat intel·lectual, propietat industrial i d’imatge de Salvador Dalí en virtut de la cessió per part de l’Estat espanyol, hereu universal del pintor. Piterman no disposava de permís per poder-ne fer ús utilitzant el nom del geni com a marca del seu museu i el seu bigoti com a imatge. Un dret que la fundació només pot exercir en casos on hi hagi ànim de lucre, tal com va aclarir el Tribunal Suprem el juny del 2016.

Relacionats