Edició 2237

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 09 de setembre del 2024
Edició 2237

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 09 de setembre del 2024

L’exdirectora de serveis de Presidència desvincula de l’1-O el registre de catalans a l’exterior

|

- Publicitat -

L’exdirectora de serveis del Departament de la Presidència Teresa Prohias ha assegurat aquest dimarts davant de la magistrada del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona que la campanya pel registre dels catalans a l’exterior no té res a veure amb el referèndum de l’1-O. Segons Prohias, la campanya provenia del Departament d’Acció Exterior, i tenia com a objectiu que els catalans que viuen a l’exterior s’inscriguessin en un registre per tenir avantatges, com la targeta sanitària i el Carnet Jove.

Publicitat

Segons han explicat fonts jurídiques, Prohias, que estava citada com a processada en el que es coneix com a declaració indagatòria, ha reiterat, com ja va fer com a testimoni en el judici al Tribunal Suprem, que la campanya es va facturar però no abonar. El pagament d’uns 10.000 euros es va suspendre perquè van saber que el jutjat d’instrucció 13 investigava la campanya.

Prohias ha estat l’únic dels cinc alts càrrecs citats aquest dimarts per la declaració indagatòria després del seu processament o ampliació de processament que ha contestat preguntes. El delegat de la Generalitat a Ginebra, Manuel Manonelles, la directora de serveis d’Exteriors, Marta Garsaball, l’exsecretari general d’Exteriors Aleix Villatoro, i l’exdirector general de Difusió i actual director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Ignasi Genovès, s’han negat a declarar.

La jutgessa va processar Manonelles pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i desobediència, els mateixos que també atribueix a Genovès, que ja havia estat investigat en la causa. Segons la jutgessa, Manonelles va acordar el 25 de juliol de 2017 iniciar un expedient de contractació per valor de 172.400 euros per donar a conèixer a Catalunya a l’exterior, així com la “voluntat democràtica del poble de Catalunya a decidir el seu futur”.

Quan a l’agost ja s’havia seleccionat a l’empresa i rebut la seva oferta, Manonelles va decidir sol·licitar l’autorització per a contractar durant tres mesos al grup The Hague Center for Strategic Studies, segons la jutgessa, per serveis d’observació internacional del referèndum de l’1-O, a qui es van abonar dues factures per valor global de 123.500 euros. Segons la jutgessa, Manonelles va fer aquest tràmit fora de les competències de la Generalitat, i per això també de les delegacions a l’exterior, de manera que no queda justificat l’ús de fons per “sustentar, publicitar o fomentar el mateix”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut