Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’Eurocambra fa el primer pas per reactivar a distància el suplicatori de Puigdemont

|

- Publicitat -

El Parlament Europeu ha fet aquest dimarts el primer pas per reactivar el suplicatori de l’eurodiputat i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, i ha habilitat que es pugui tramitar per via telemàtica.

Així ho han confirmat algunes fonts parlamentàries que expliquen que la proposta del president de la Comissió d’Afers Jurídics de l’Eurocambra, Adrián Vázquez, de procedir per videoconferència ha rebut l’opinió favorable dels serveis jurídics, la qual cosa afavoreix que es reprengui el procés.

Publicitat

El tràmit del suplicatori dels polítics independentistes està encallat a causa de les mesures sanitàries del coronavirus en espera que l’Eurocambra ofereixi una alternativa per facilitar les compareixences dels implicats, tal com preveu el procés.

Pel que fa a la possibilitat de reprendre la tramitació per via telemàtica i les condicions necessàries per complir amb el requisit de confidencialitat, l’informe dels serveis jurídics del Parlament Europeu ha assenyalat que “no hi ha cap obstacle legal” per procedir a distància, si és impossible que les sessions se celebrin presencialment.

D’aquesta manera, l’Eurocambra manifesta que vol avançar i reactivar el tràmit, tot i que les fonts indiquen que encara no hi ha un format definit per dur a terme les sessions en remot i un calendari, la qual cosa deixa molt obert el procés parlamentari en relació amb Puigdemont i els exconsellers.

La comissió encarregada del suplicatori està presidida pel diputat de C’s, Adrián Vázquez, i el vicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, li dedica el següent tuit:

PROCEDIMENT DEL SUPLICATORI
La petició del suplicatori es fa a porta tancada i inclou la possibilitat que l’afectat comparegui entre cinc i deu minuts en una audiència a la qual pot anar acompanyat d’un advocat o pot designar un altre eurodiputat que el representi.

Quan el ponent ha redactat la recomanació, també es valora a porta tancada i se sotmet a votació. Finalment, l’informe s’eleva al ple per decidir si s’aprova o no el suplicatori, en un vot a mà alçada que es resol per majoria simple.

Les regles de l’Eurocambra permeten rebutjar un suplicatori motivat per opinions o vots de l’eurodiputat en exercici de les seves funcions i també si hi ha un cas de ‘fumus persecutionis’, és a dir, quan es conclou que la intenció de la petició és “perjudicar l’activitat política d’un diputat i, en conseqüència, la independència de la institució”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut