Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

L’Estat, disposat a tot per la monarquia: porta al jutjat set ajuntaments per donar suport a la reprovació del Parlament al rei

L’Administració General de l’Estat ha portat al jutjat sis ajuntaments gironins per haver aprovat una moció de suport a la resolució del Parlament que reprovava la posició del rei Felip […]

Agències 14/03/2019
Felipe VI i Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu

L’Administració General de l’Estat ha portat al jutjat sis ajuntaments gironins per haver aprovat una moció de suport a la resolució del Parlament que reprovava la posició del rei Felip VI, “la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials l’1 d’octubre del 2017”. L’escrit també refermava el “compromís” amb els valors republicans i apostava per “l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.

A més, la moció donava suport al punt que instava totes les institucions de l’Estat a garantir la convivència, la cohesió social i “la lliure expressió de la pluralitat política a l’Estat”. Per això, reprovava “els actes repressius contra la ciutadania” i condemnava “les amenaces d’aplicació de l’article 155 de la Constitució, la il·legalització de partits polítics, la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals”.

En concret, l’Administració de l’Estat ha interposat un contenciós administratiu contra els acords aprovats pels consistoris de Bolvir (Cerdanya), Sant Julià de Ramis (Gironès), Riudellots de la Selva (Selva), Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Maià de Montcal (Garrotxa) i Pont de Molins (Alt Empordà). El jutjat ha admès a tràmit el recurs i dona vint dies als ajuntaments demandats per trametre l’expedient administratiu.

Ahir mateix, es va conèixer també que el Gobierno pretén blindar encara més la monarquia espanyola portant al Tribunal Constitucional la comissió del Parlament sobre les seves presumptes irregularitats.