Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

L’espanyolisme assetja una docent a Palma per no permetre provocacions amb una bandera espanyola pel Mundial

La professora de català del centre concertat s’ha convertit en la diana d’insults i amenaces de la ultradreta

Carme Garau 28/11/2022

L’espanyolisme ha instigat una campanya d’assetjament contra una professora del col·legi concertat La Salle de Palma a qui acusen d’haver “expulsat” uns 30 alumnes d’una classe de primer de Batxillerat per penjar una bandera d’Espanya amb motiu del polèmic Mundial de Futbol celebrat a Qatar.

Com en tota cacera feixista, s’ha difós informació falsa que personalitats ultres —el president de Vox a les Balears, Jorge Campos, o la líder de Cs, Inés Arrimadas— han alimentat, fent-se valdre de les fake news publicades a la premsa patriòtica (com Okdiario o El Mundo).

No van ser expulsats

La suposada expulsió dels alumnes és falsa, ja que el centre va optar per cancel·lar les dues darreres hores de classe davant un conflicte entre alguns alumnes i la professora, com van aclarir fonts del col·legi a dBalears. De fet, a una circular que recull el Diario de Mallorca, el director tècnic del col·legi, Pablo Picón Sarciada, argumenta que els alumnes van actuar com “a grup”, “desoint” les instruccions d’una professora que només complia amb les normes de convivència del centre i seguia les ordres de l’equip directiu. En aquest sentit, avisa que va ser “un acte d’insubordinació deliberada” i que, fins i tot, van coaccionar una companya que va defensar la professora.

Amenaces i missatges de solidaritat 

Tanmateix, a les xarxes la persecució ha travessat línies vermelles i alguns usuaris han difós informació privada de la professora com una foto que presumptament correspondria a la seva filla amb missatges com “revisa los bajos de tu coche cada vez que lo cojas, no vaya a ser que por casualidad tengas un explosivo plástico” o “vamos a ir a por ella”. No és casual que l’assetjament ferotge vagi dirigit a una dona que, a més, és professora de català a Mallorca.

El batle de Palma, José Hila, i la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ja han condemnat els missatges d’odi de la ultradreta i han defensat que són els centres “els que marquen les regles de convivència a les aules”. La Conselleria d’Educació i Formació Professional ha anunciat que investigarà els fets.