Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

L’Església espanyola permet una desena de misses franquistes pel 20-N

L’Església espanyola permetrà la celebració de misses en esglésies de tot l’Estat en memòria de Francisco Franco, amb motiu de l’aniversari de la mort del dictador, el pròxim 20 de novembre. […]

Redacció 16/11/2018
Pla mig d'un home amb una bandera franquista al Valle de los Caídos. Imatge d'arxiu/ ACN

L’Església espanyola permetrà la celebració de misses en esglésies de tot l’Estat en memòria de Francisco Franco, amb motiu de l’aniversari de la mort del dictador, el pròxim 20 de novembre. Així, mentre el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo, admetia dimecres que l’Església espanyola ha silenciat casos de pederàstia, en ple segle XXI segueix donant veu al franquisme. La Llei de Memòria Històrica no impedeix aquestes celebracions, de manera que la decisió d’autoritzar-les o denegar-les queda en mans dels Bisbats, que sembla no veure cap inconvenient.

La llista d’eucaristies està encara sense tancar. De moment, segons ha avançat ‘Público’ -que preveu “un dels 20-N més agitats dels darrers anys” per la imminent exhumació de Franco de ‘El Valle de los Caídos’-  la ‘Fundación Nacional Francisco Franco’ ha anunciat que els sermons franquistes començaran el dilluns 19. El dia següent, 20 de novembre, es duran a terme la majoria dels homenatges a Franco (inclòs l’organitzat per la família del dictador i la Fundació Franco a Madrid) i continuaran el dimecres 21 i fins i tot dies posteriors.