Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

L’església espanyola diu que investigarà els abusos a menors, però rebutja crear una comissió independent

El cardenal Juan José Omella considera que els instruments de l’Església catòlica són “suficients” per esclarir els centenars de casos de pederàstia destapats recentment

Redacció 14/01/2022
Alguns bisbes durant l'inici de l'assemblea plenària a la seu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) el 2 de març del 2020.

El president de la Conferència Episcopal Espanyola, Juan José Omella, ha assegurat des de Roma que l’Església investigarà els casos d’abusos a menors, però alhora ha rebutjat crear una comissió independent, perquè considera que els instruments actuals de l’Església catòlica són “suficients”.

Aquestes declaracions arriben poc després que el diari El País hagi exposat la seva investigació i recopilació de, com a mínim, 1.237 casos d’abusos sexuals, dels quals 251 són nous. Segons els testimonis, poden ser molts més. El mitjà ha elaborat un informe que ha lliurat al papa Francesc i a la Conferència Episcopal Espanyola. En destapar-se aquest escàndol, Omella ha afirmat que té el desig d’esclarir-ho tot, però es nega a obrir la porta a que sigui un organisme independent qui els investigui. Un cop més, es demostra la manca de transparència de l’Església espanyola.

Com informa el Huffington Post, la primera reacció dels bisbes ha estat parlar de “falta de rigor” amb l’objectiu de minimitzar la mala premsa pels casos de pederàstia. De fet, la CEE ha reiterat en diverses ocasions que desconeix el nombre concret de casos a Espanya, així i tot, tenen la gosadia de dir que són “molt pocs”.