Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

L’escàndol de la ‘caixa B’ del PP esquitxa Prisa, Indra i Santander

Després de la petició de la Fiscalia Anticorrupció d’investigar Javier Monzón

Redacció 03/08/2019
Esperanza Aguirre, en una imatge d'arxiu

La petició de la Fiscalia Anticorrupció d’investigar l’empresa de defensa i tecnologia Indra i Javier Monzón (com a president durant el període investigat) pel presumpte finançament irregular del Partit Popular també esquitxa el Grup Prisa, on és president no executiu, i el Banco Santander, on exerceix de president no executiu d’Openbank, la filial en línia, i de conseller independent de Banco Santander Espanya. Ho ha avançat ‘El Confidencial’.

El 2017, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ja va detectar, en el marc de la instrucció del cas Púnica, els primers moviments de diners (almenys 600.000 euros) sospitosos des de l’empresa Indra a la ‘caixa B’ dels populars. Posteriorment, es va saber que aquest desviament de capital hauria superat el milió d’euros entre 2008 i 2013 i, ara, la fiscalia també ha demanat la declaració en qualitat d’imputada d’Esperanza Aguirre, màxima autoritat del Govern madrileny i de la formació durant el període investigat, i de Cristina Cifuentes, també expresidenta de la Comunitat de Madrid.

Pel que fa al Santander (on Monzón va anar després de ser destituït d’Indra, el 2015, a petició del PP), va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat gràcies a Ana Botín; entre els quals una butaca al consell d’administració de Prisa, de la qual el banc és accionista destacat i el major creditor de diversos dels inversors més rellevants, com la família Polanco. El 2017, el Santander va aconsellar que fos president en substitució de Cebrián i,  al 2018,  va ser nomenat vicepresident en un moment en què el grup propietari d’ ‘El País’ i Cadena Ser va necessitar recórrer a una ampliació de capital de 565 milions d’ euros per sortir de la insolvència. El Santander va ser el banc que va liderar aquella col·locació d’accions i una altra feta aquest any per 200 milions addicionals per a finançar la compra del 25% de Santillana. En aquest moment, Monzón ja era president no executiu de Prisa. Ara, i segons els estatuts, hauria de posar el seu càrrec a la disposició del grup; així com podria fer (els estatuts són menys precisos) al Santander.