Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Les inversions de l’estat francès a la Catalunya Nord, en xifres

El pla Estat-Regió signat per la primera ministra francesa i la presidenta de la regió administrativa Occitània recull les inversions fins a 2027

Redacció 09/12/2022
Fotografia de la signatura del CPER el passat dia 1 de desembre a l'Albi

El mitjà de comunicació nord-català Ràdio Arrels ha desglossat les xifres del contracte del Pla Estat-Regió (CPER) Occitanie 2021-2027. Aquest document es va signar a l’Albi el passat 1 de desembre. Les encarregades de rubricar-lo van ser la primera ministra francesa Élisabeth Borne i la presidenta de la regió Occitanie Carole Delga. Tal com explica Ràdio Arrels, “el CPER és un contracte signat entre l’Estat i el consell regional, que defineixen conjuntament les seves prioritats en l’ordenació del territori. Aquest contracte defineix el marc d’intervenció i les respectives intervencions financeres de l’Estat i del consell regional. Ja s’han identificat un cert nombre d’operacions, especialment en les àrees de Cultura, Educació Superior i Recerca.”

Les xifres globals d’aquest document són una inversió de 6.400 milions d’euros per la regió administrativa anomenada Occitanie, que inclou la Catalunya Nord.  Els números pressupostats s’han duplicat respecte el contracte anterior.

Ràdio Arrels ha desglossat quines d’aquestes inversions estan previstes per la Catalunya Nord en concret. És aquest el recull que fan:

1- Educació superior, recerca, innovació:
• Perpinyà: inversions massives a favor de la Universitat Via Domitia de Perpinyà (UPVD) per més de 22,5 milions d’euros (desenvolupament i reforç d’eines educatives i
laboratoris de recerca, rehabilitació d’edificis, digitalització, etc.)
• Banyuls de la Marenda: finançament de l’Observatori Oceanològic (2 milions d’euros) i la creació d’un centre d’innovació (2,9 milions d’euros).
2- Cultura (costos de funcionament):
• Talteüll: renovació i modernització de les infraestructures del Museu de Prehistòria (30 milions d’euros).
• Castellnou: restauració del castell (4,56 M€).
• Prada de Conflent: restauració de la Casa Felip (5 milions d’euros).
3- Esports
• Font-Romeu: reforçar l’atractiu del recinte de Font-Romeu per convertir-lo en un centre de referència amb un finançament total de més de 45 milions d’euros, especialment pel projecte de centre preparació per a altes prestacions (CPHP) i per a la construcció de 100 habitatges per estudiants, en preparació per als Jocs Olímpics i Paralímpics.
4- Infraestructures de transport
• RN116: remodelació de la RN116 en virtut del protocol signat el 15 d’abril de 2022 entre l’Estat, la regió i el departament (108,4 milions d’euros d’obres, dels quals 54,2 milions d’euros aportats per l’Estat).
• Nova línia Montpeller Perpinyà (LNMP): estudis i adquisicions de terrenys per al projecte es continuarà.

El contracte del pla ESTAT-REGIÓ també preveu una partida pressupostària de 234 milions d’euros per al litoral amb un objectiu de resiliència ecològica i, en particular,
• gestió del litoral,
• Suport a la implementació d’estratègies de modernització i ecologització del port de
comerç de Portvendres
• reforma d’apartaments i copropietats degradades a Argelers de la Marenda. Es tracta d’un projecte portat a terme per la comunitat de comunes Alberes, Costa Vermella, Illiberis, en el marc de la requalificació dels centres balnearis.