Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Les dones ocupen un de cada quatre llocs al Consell d’Administració de les empreses catalanes a l’IBEX 35

|

- Publicitat -

Les empreses catalanes a l’IBEX 35 han tancat 2019 amb una mitjana de 25,9% de dones en els Consells d’Administració. Les sis companyies sumen un total de 81 membres als respectius òrgans de decisió, 21 dels quals són dones. La presència femenina a les cotitzades està encara lluny del percentatge del 40% recomanat per la Comissió Europea i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La companyia catalana amb major presència femenina a l’òrgan de decisió és CaixaBank, amb un 37,5%, mentre que a Naturgy la xifra cau fins al 8,3%. En general, més del 60% de les empreses catalanes no tenen cap dona en el comitè de direcció, segons els estudis de l’Observatori Dona Empresa i Economia.

 

Publicitat

Naturgy és l’empresa catalana de l’IBEX 35 amb menor percentatge de dones en el Consell d’Administració, segons les últimes dades publicades a la CNMV i recollides per l’ACN. Dels dotze membres que l’integren, només un d’ells és una dona. En concret, es tracta d’Helena Herrero Starkie, presidenta i consellera delegada d’HP a Espanya i Portugal. Herrero té la categoria de consellera independent i no té funcions executives a l’empresa.

 

Per la seva banda, la presència femenina a l’òrgan de decisió del Banc Sabadell és d’un 20%, amb tres dones sobre un total de quinze membres. D’aquestes, només María José García Beato és consellera executiva de l’entitat bancària. Maria Teresa García-Milà Lloveras, actualment consellera externa, va presentar a mitjans de febrer la seva renúncia com a membre del Consell d’Administració del banc, amb efectes previstos pel 26 de març.

 

L’òrgan de decisió de Colonial està integrat per deu homes i tres dones, que representen el 23,1%. Totes elles han estat nomenades el 2019 i tenen la categoria de conselleres independents i, per tant, no estan vinculades a la gestió diària de la companyia.

 

El percentatge de dones a l’òrgan de decisió arriba fins al 30,8% en el cas de la farmacèutica Grífols. Dels tretze membres, quatre són dones, totes elles conselleres independents.

 

Per la seva banda, Cellnex té quatre dones en l’òrgan de decisió de l’empresa sobre un total de dotze membres, un 33,3%. Tres d’elles són conselleres independents, mentre que Elisabetta de Bernardi di Valserra té la categoria de consellera dominical, és a dir, forma part del Consell d’Administració per la seva condició de representant o accionista de la societat o per tenir una participació superior al 5% del capital.

 

A CaixaBank, la presència femenina al Consell d’Administració arriba al 37,5%, amb sis dones sobre un total de setze membres. D’aquestes, quatre són conselleres independents mentre que les altres dues tenen categoria de conselleres dominicals.

 

Més enllà de les companyies cotitzades a l’IBEX 35, més del 60% de les empreses catalanes no tenen cap dona en el comitè de direcció, segons els estudis de l’Observatori Dona Empresa i Economia. “La quota al mercat laboral em sembla absolutament imprescindible”, va assegurar la consultora en gènere Mar Gaya Quiñonero en l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones, celebrat al Palau de la Generalitat.

Et pot interessar  L'Assemblea 8M crida a "desbordar els carrers" per denunciar la precarietat laboral, de violència i de drets

 

Precisament aquesta setmana, la Comissió Europea ha obert de nou el debat sobre les quotes. El 2012, l’organisme va proposar que el 40% de les cúpules de les empreses les ocupessin dones, una iniciativa que finalment no va tirar endavant.

 

Ara, la comissió liderada per Ursula von der Leyen l’ha tornat a posar sobre la taula i la vicepresidenta de Valors i Transparència, Vera Jourová, s’ha compromès a augmentar fins al 50% la presència de dones a tots nivells per al 2024.

 

A Catalunya, el nombre de dones en càrrecs de direcció ha augmentat fins al 32% el 2019, segons l’informe ‘Women in Business 2020’ elaborat per la consultora internacional de serveis professionals Grant Thornton. La xifra se situa dos punts per sota de la mitjana estatal però és superior al percentatge del conjunt de països de la Unió Europea, un 30%.

 

“De nou, les organitzacions a Catalunya prenen la davantera i segueixen posant en acció plans concrets per incrementar el lideratge femení de les seves jerarquies. Tot i això, és clau no relaxar-se i centrar-se a consolidar cultures corporatives més diverses i inclusives en les quals la dona se senti segura per desenvolupar-se”, ha assegurat la sòcia de Grant Thornton, Gemma Soligó.

 

Per tipologia de llocs, el departament que més directives contracta a Catalunya és el de Recursos Humans, amb un 40%, seguit de la Direcció Financera, amb un 27%. A més, el territori registra un percentatge del 24% de dones amb càrrec de primera executiva, molt per sobre de la mitjana europea, del 19%, i global, del 20%.

 

La proporció equitativa d’homes i dones en la direcció de l’empresa té beneficis per a aquesta. Així, en les companyies amb equips directius paritaris, es detecta un 14% més de compromís per part dels empleats i un increment de la retenció dels clients en un 9% i dels treballadors en un 8%, segons l’informe ‘Gender Balance Study’, elaborat per Sodexo.

 

A més, es redueixen un 12% els accidents laborals i els marges operatius de l’empresa creixen fins a vuit punts. “Un equip directiu divers permet tenir en compte diferents punts de vista i habilitats, el que redunda en un augment del compromís cap a la companyia, un increment de la productivitat i una millora de l’ambient laboral”, han apuntat des de l’empresa.

 

La consultora Mar Gaya Quiñonero també ha considerat “absolutament imprescindible” la presència femenina en els llocs de decisió. A tall d’exemple, ha mencionat un estudi segons el qual les empreses de capital risc amb dones al comitè de direcció inverteixen més en companyies de dones. Generalment, aquestes tenen més dificultats per accedir al finançament i comencen els projectes amb capitals inferiors

Publicitat

Opinió

Minut a Minut