Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Les defenses dels presos carreguen contra la indefinició del Suprem

“El Suprem està fent el ridícul”. Així de clars es mostren fonts de les defenses – en conversa informal amb LaRepública – dels dotze polítics catalans processats per rebel·lió, malversació […]

Jordi Bracons | Madrid
Jordi Bracons 31/01/2019
Carlos Lesmes, president del CSPJ i el rei Felipe VI, escoltant-se'l

“El Suprem està fent el ridícul”. Així de clars es mostren fonts de les defenses – en conversa informal amb LaRepública – dels dotze polítics catalans processats per rebel·lió, malversació i desobediència. Creuen “insòlit” que el mateix tribunal que va filtrar la data d’inici del judici pel proper 5 de febrer – recordem la carta del jutge Manuel Marchena al Ministre de l’Interior – vagi retardant la seva decisió sobre el dia concret – tot apunta ara a la setmana del 12 de febrer – alhora que tampoc esclareix quines proves i quins testimonis acceptarà.

Les defenses reconeixen que els més de 1.800 folis dels seus escrits, sumats als més de 300 que han acumulat entre les acusacions, són molts. Tot i això, la crítica no és aquesta sinó el fet que el Suprem fes públic un suposat calendari que, a l’hora de la veritat, no són capaços de complir.

Les fonts de les defenses esperen que se’ls doni temps per preparar la seva estratègia amb garanties, però reconeixen que, si entre la data de senyalament i l’inici del judici passen pocs dies, “no hi ha cap article legal” que els empari.

A aquest fet se li suma el trasllat dels nou presos polítics. El Suprem va fixar el transport de les presons catalanes a les madrilenyes per aquest mateix divendres. Segons les fonts consultades, tot fa indicar que sí que es produirà demà, però ni el Departament de Justícia de la Generalitat ni el Ministeri de l’Interior han volgut confirmar-ho al·legant “motius de seguretat”. La perspectiva d’haver de tornar a reunir-se advocats i presos previ viatge de 1.300 kilòmetres, segons les defenses “és una nova vergonya”, que “evidentment perjudica” la preparació de la defensa, però saben que al Suprem, aquest fet “els hi és absolutament igual”.

Amb tot, aquesta tarda i demà la Sala que jutjarà l’independentisme seguirà perfilant el seu auto de senyalament. S’espera amb molta expectació la seva decisió final i, sobretot, quina és la data fixada per l’inici del judici. Marchena va dir el 5 de febrer. Ara, tot apunta que començarà una setmana més tard.