Dissabte, 28 de Març de 2020 - Edició 611
La República

Les absències independentistes fan que s’aprovi al Parlament una “renuncia a iniciatives unilaterals o il·legals”

També es vota a favor d’incloure a l’ordre del dia del ple la petició perquè Torra expliqui la relació amb els CDR detinguts

Avatar
Agències 12/11/2019
Diputats de Cs entrant al Parlament

El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció on “renuncia” a qualsevol iniciativa “unilateral o il·legal” per poder iniciar una relació institucional “lleial i sincera” amb l’Estat i abordar així “els temes d’interès” dels ciutadans. La moció, presentada pel PSC, ha comptat amb el suport dels socialistes, Ciutadans, el PP i CatECP (64 a favor) i amb només 61 vots de les formacions independentistes,  ja que la majoria independentista al Parlament no era present a la votació (el ple es va avançar ahir a la tarda quan estava previst per a les 15.00 hores d’aquest dimarts i ha tingut canvis de l’ordre del dia tan bon punt s’ha iniciat) i s’ha acabat aprovant. També s’ha aprovat un punt del text on el Parlament es compromet a garantir “l’estabilitat política i la seguretat jurídica” perquè les activitats econòmiques es puguin fer “amb normalitat”.

Als altres punts de la moció, que no s’han aprovat, els socialistes també proposaven que la cambra rebutgés els aldarulls i “la violència” a Barcelona perquè “han aprofundit la tensió política i social” i han perjudicat la imatge, la reputació i l’economia”, així com el rebuig de la violència com a “instrument legítim”. També s’ha rebutjat donar “ple suport” als cossos policials i “treballar per recuperar la convivència”, així com convocar tots els grups parlamentaris per obrir “un diàleg sincer” sobre la situació política a Catalunya i buscar els aspectes “que uneixen per sobre dels que separen”.

Durant el debat els socialistes han reclamat a l’executiu i al president de la Generalitat, Quim Torra, que no “condemnin la violència” i els han avisat que no es pot ser “tebi” davant qui fa servir “mecanismes no democràtics”. “Tothom pot fer defensa legítima de les seves idees però no es pot utilitzar la violència”, ha subratllat la diputada Alícia Romero.

Al seu torn, Ciutadans ha retret al Govern que hi hagi hagut “actuacions inassumibles en democràcia” i s’ha referit al tall de carretera convocat per Tsunami Democràtic a l’AP-7, que ha assegurat que l’executiu “avala”. Així, han insistit que no hi pot haver “diàleg” amb un Govern que “es fa selfies amb comandos radicals” i “qüestiona” la policia. “Qui genera el caos és aplaudit, i qui garanteix l’odre és qüestionat”, han reblat.

Tant ERC com JxCat, per la seva banda, han recriminat als socialistes que a la moció apostin per un “diàleg sincer” quan al govern espanyol amb Pedro Sánchez no treballen en la mateixa línia. De fet, el diputat d’ERC, Bernat Soler, ha afegit que aquesta moció la van presentar els socialistes en campanya electoral i que, un cop acabada la campanya, canviïn el discurs.

També en la línia del diàleg Susanna Segovia (CatECP) els ha retret que demanin diàleg però després “no agafin les trucades” del president de la Generalitat, Quim Torra. “De quin diàleg honest i sincer parlem? De seguir judicialitzant, utilitzant el TC? El PSC s’hauria de replantejar el seu paper en el diàleg”, ha afegit.

La relació de Torra amb els CDR detinguts

D’altra banda, el ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts al matí incloure a l’ordre del dia la votació sobre la compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, perquè expliqui si té o ha tingut algun vincle o relació amb els CDR detinguts i empresonats per l’operació Judas. La proposta l’ha fet a primera hora, i només començar el ple, el PPC. I Cs i el PSC han mostrat explícitament el seu suport, apel·lant als testimonis que apareixen al sumari i a les informacions aparegudes sobre els mateixos. JxCat, ERC i la CUP han votat en contra, però en no tenir tots els diputats presents no han pogut evitar que els 63 vots a favor superessin els 62 en contra de diputats presents a la sessió. Amb això, serà la Junta de Portaveus la que al migdia debatrà quan s’ha de fer la votació de la petició al ple.

Relacionats