Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

L’arbitrarietat del Tribunal de Cuentas per reclamar milions d’euros als reponsables de l’acció exterior catalana

Pel tribunal les despeses ordinàries i els viatges amb finalitats comercials també són promoció del procés

Redacció
Redacció 01/06/2021
Carles Puigdemont i Raül Romeva, amb l'exprimer ministre d'Itàlia i expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi a Bolonya el 3 d'abril del 2017.

TV3 ha tingut accés a l’informe del Tribunal de Cuentas amb el qual fonamentarà reclamacions milionàries als responsables de l’acció exterior del Govern entre el 2011 i el 2017. Segons hi queda reflectit el tribunal entén que pot declarar-se il·legal tota la despesa d’un viatge de feina a l’estranger d’un president de la Generalitat si hi va fer alguna referència al procés independentista. I considera que pot, ara, reclamar que tornin tots aquests diners les persones dels governs de Mas i Puigdemont.  Podria demanar més de cinc milions d’euros a la trentena de persones investigades per suposada responsabilitat comptable.

El tribunal fiscalitza tota la despesa pública de la Generalitat en polítiques a l’estranger entre el 2011 i el 2017. Més de 416 milions d’euros. Si es van fer servir per a “la projecció de Catalunya o la promoció dels interessos del conjunt de Catalunya a l’exterior” és despesa legal, segons el Tribunal de Comptes, perquè queda dins de les competències de la Generalitat. Però, en canvi, els diners públics utilitzats per “promocionar, publicitar, justificar, promoure o impulsar el procés sobiranista”, segons el tribunal, no estan justificats, perquè queden fora de les competències del govern. I l’informe plasma l’arbitrarietat amb la que s’examinen les finalitats de cada acció. Hi ha 45 viatges d’expresidents i exconsellers en el punt de mira, a més de moltes altres activitats ordinàries dels delegats.

Un exemple és molt clar: 16 de juny del 2014. L’expresident Artur Mas i diversos consellers fan un viatge als Estats Units. En l’agenda, hi figura la inauguració d’una nova planta d’una multinacional catalana a Clayton, a Carolina del Nord, i actes per promocionar l’economia i la cultura. Però en declaracions als periodistes, Mas va dir això: “Si se’ns nega el dret a votar, hi haurà conflicte. Un conflicte civilitzat en el qual tots haurem d’expressar-nos amb respecte i consideració.” Aquestes declaracions són recollides, textualment, en l’informe del Tribunal de Comptes. I a partir d’aquestes paraules, el tribunal qualifica tota la despesa del viatge, 75.613,25 euros, de no justificada perquè, al seu parer, va servir per promocionar el procés.

I el mateix fa amb 44 viatges més. Cost total: 479.633,38 euros. El tribunal insisteix: “aquests viatges tenien l’objectiu d’obtenir el suport i el reconeixement internacionals, violant la lleialtat institucional” amb l’estat espanyol. Per tant, considera tota aquesta despesa il·legal.

El Tribunal de Comptes ha citat el 29 de juny la trentena de persones investigades per suposada responsabilitat comptable. Ja han pogut presentar al·legacions i, a partir d’aquell dia, sabrem la quantitat exacta que se’ls reclama. Són diners que hauran de garantir amb fiances. I que, després, no podran tocar fins que no hi hagi judici i sentència.

Hi estan citats: els presidents Mas i Puigdemont; 6 consellers de Presidència, Economia i Acció Exterior (Homs, Munté, Turull, Mas-Colell, Junqueras, Romeva); 9 secretaris generals (Roger Albinyana, Amadeu Altafaj, Lluís Bertran, Albert Carreras, David Mascort, Joaquim Nin, Jordi Vilajoana, Aleix Villatoro, Pau Villoria); 2 interventores generals de la Generalitat (Maria Vidal Ortí  i Rosa Vidal); 4 interventors delegats (Jordi Serra, Javier Acín, Virgínia Astigarra, Francesc Cubel); l’exsecretari general del Diplocat Albert Royo i els 12 exdelegats de la Generalitat a l’estranger.