Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

L’ANC demanarà el vot al maig per als partits que demostrin tenir “compromís amb la independència” i no pactar amb “els del 155”

Les territorials de l’entitat avaluaran les candidatures per a classificar quines avalen i quines no recomanen votar

Redacció 23/02/2023
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, en una roda de premsa a la seu de l'entitat Data de publicació: divendres 02 de desembre del 2022, 12:46 Localització: Barcelona Autor: Sara Escalera

L’Assemblea Nacional Catalana ha volgut fixar els criteris amb els que recomanarà votar determinades candidatures a les eleccions municipals i en deixarà fora del seu aval altres. En un comunicat, l’ANC ha explicat que, de cara als comicis del maig, les territorials de l’entitat sotmetran les diferents llistes dels seus municipis a un test per conèixer el “compromís amb la independència” dels partits que s’hi presenten i decidir, així, amb quins es queden.

D’aquesta manera, han avançat que, entre altres, exigirà a les candidatures recomanables que es comprometin a no pactar amb els partits que van promoure l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i a “potenciar” la pròpia ANC i el Consell per la República de Carles Puigdemont.

L’entitat ha recordat que el seu full de ruta “defensa promoure el vot a partits i plataformes independentistes” a les municipals, i per això han fet aquest decàleg de qüestions a avaluar. “L’Assemblea considera que per valorar el compromís d’una candidatura amb la independència de Catalunya i poder-ne recomanar el vot, cal que en els documents del

programa municipal i en les presentacions públiques s’explicitin de forma clara uns compromisos”, explica l’entitat. En aquest sentit, exigirà a les formacions per a poder avalar que se les voti el seu “compromís d’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència durant tota la legislatura”, “el reconeixement de la validesa del referèndum de l’1-O” i “el seu resultat favorable a la independència”.

En la mateixa línia, es reclama “el reconeixement de la declaració d’independència feta al Parlament de Catalunya el 27 d’octubre de 2017” i “el compromís a no fer cap acord de govern amb altres candidatures o persones significades en la defensa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola”. També s’exigeix als partits que els ajuntaments “donin suport i potenciïn” la pròpia ANC i el Consell de la República que lidera l’expresident de la Generalitat i de Junts, Carles Puigdemont; i “aplicar la sobirania fiscal” fent “les declaracions a la Hisenda Catalana”.

Per últim, es reclama també el “rebuig de qualsevol acte de la monarquia espanyola dins l’àmbit del mateix municipi”, el “compromís amb els principis democràtics bàsics, en especial amb la igualtat per raó de gènere, de cultura d’ètnia o de creences”; i “defensar la llengua catalana en tots els àmbits municipals”. L’entitat ha volgut remarcar també que “no recomanar el vot a una candidatura no implica necessàriament desaconsellar-lo”. “Senzillament, vol dir que no compleix els requisits”, afirmen des de l’ANC.