Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024
Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024

L’ANC condiciona participar a la taula prèvia a la bilateral a excloure els comuns i que es parli d’autodeterminació

|

- Publicitat -

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha acordat participar en la taula catalana prèvia a la taula de diàleg bilateral només si està formada exclusivament per agents independentistes, excloent explícitament els comuns, i només si es parla d’assolir la independència. La presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, ha dit que és “condició irrenunciable” que només hi hagi actors independentistes i ha valorat que En Comú Podem “ja està assegut a la part del govern espanyol”. Sobre els temes, ha plantejat que el diàleg s’ha de basar en com culminar el procés d’independència amb l’exercici del dret a l’autodeterminació, ja sigui a través d’una majoria independentista parlamentària o un referèndum binari. Amb tot, l’ANC hi vol participar per “fiscalitzar-la”.

El Secretariat Nacional ha votat formar part de la taula prèvia només si es compleixen unes determinades condicions.

Publicitat

 

Des de la passada Assemblea General de l’entitat independentista, celebrada a Tarragona el maig del 2019, les sòcies i socis de l’entitat van aprovar un full de ruta on es plantejaven tres escenaris: referèndum acordat amb l’Estat, que es considerava molt poc probable; referèndum forçat internacionalment, i declaració unilateral d’independència, que és la que depèn de nosaltres si en preparem les condicions per fer-la efectiva. Malgrat que l’Assemblea considera que l’Estat espanyol ha donat proves suficients de no respectar el dret d’autodeterminació de Catalunya, a partir de l’acord d’investidura negociat per ERC, el govern JuntsxCat-ERC ha acordat donar una oportunitat al diàleg amb el govern de l’Estat sobre el conflicte polític. L’Assemblea considera que aquest escenari és improbable però tal com consta en el seu full de ruta, si existeix aquesta escletxa, l’Assemblea ha de treballar per fer-la possible, ja que els costos d’una independència pactada són molt menors.

Et pot interessar  La llista cívica agreuja la crisi interna dins l’ANC: "Sembla el comissariat d’un partit"

 

L’Assemblea ha de ser el garant que aquesta taula de negociació amb el govern de PSOE-UP no porti a una segona transició tancada per dalt que blindi l’autonomisme amb una reforma estatutària, un dels grans riscos que l’entitat ja va posar de manifest el passat 31 de desembre a la roda de premsa de valoració del pacte d’investidura entre ERC-PSOE o en el propi posicionament de l’entitat resultat de la consulta interna del passat 5 de novembre.

 

Per participar-hi, les condicions que fixa l’Assemblea són:

 

– Per una banda, qui forma part de la taula prèvia. Des de l’entitat es considera imprescindible que cal que estigui formada exclusivament per partits, entitats i actors socials independentistes. En el cas, per exemple, d’En Comú-Podem ja estarà representat a la taula de diàleg bilateral com a membre del govern PSOE-UP i no tindria sentit que fos a les dues bandes de la taula.

 

– I, per altra banda, quins temes es tracten. Per l’Assemblea aquesta taula bilateral ha de ser exclusivament per la independència: o es negocien els termes de la independència en base a una majoria parlamentària independentista al Parlament o un referèndum binari sobre la independència acordat amb l’Estat i vinculant. També s’hi ha d’abordar la fi de la repressió.

 

Finalment, l’entitat també considera que les probabilitats de reeixir d’aquesta taula són molt poques i valora que és una responsabilitat ser-hi per fer-ne seguiment i control; és a dir, per tal de fiscalitzar-la. L’Assemblea manifesta que essent l’entitat independentista més important de la societat civil organitzada és la seva obligació poder explicar-ne públicament el desenvolupament.

 

 

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut