Edició 2114

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024
Edició 2114

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024

L’ANC clou la Diada avisant que “qualsevol negociació amb Madrid ha de ser per la independència” i “reconèixer l’1-O”

Feliu demana, enmig de crits contra el Govern, que s'assumeixi el resultat del referèndum o es convoquin eleccions

|

- Publicitat -

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, ha advertit que “qualsevol negociació amb Madrid ha de ser per la independència” i perquè es reconegui el resultat del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Feliu ha clos la manifestació de l’ANC per la Diada, que enguany ha coincidit amb plenes negociacions per a la investidura del proper president del govern espanyol. Per a Feliu, “només és assumible una negociació” per a la governabilitat de l’estat espanyol “si hi ha un reconeixement explícit de la legitimitat del referèndum de l’1-O”. “No volem més intents d’encaix amb l’estat espanyol”, ha afegit des de la plaça d’Espanya de Barcelona, on han confluït les quatre marxes de la protesta d’aquest 2023. 

Feliu ha reclamat que “al costat de les negociacions amb Madrid” hi hagi “acords al Parlament de Catalunya” perquè els grups independentistes “encarin l’assumpció de la declaració d’independència de l’1-O”. “Que convoquin eleccions si no s’hi veuen amb cor, per tornar la veu a un poble assedegat de llibertat”, ha afirmat la dirigent de l’ANC, que ha tornat a brandar la possibilitat de presentar una llista cívica als propers comicis catalans. La dirigent independentista ha recordat que les darreres eleccions van sumar un 52% de vots a formacions partidàries d’una Catalunya independent i ha considerat que “ha arribat el moment de complir la paraula i fer confiança al que van dir”.

Publicitat

La manifestació de l’ANC ha comptat aquest any amb la participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el 2022 no va assistir-hi en considerar que era una protesta contra el Govern. La presència d’Aragonès a la mobilització no ha estalviat crítiques de Feliu a la gestió que ERC –però també Junts– estan fent de les negociacions amb el PSOE. De fet, el discurs de Feliu ha estat acompanyat de proclames demanant la dimissió de l’actual Govern de la Generalitat. Els socialistes necessiten els vots dels independentistes catalans perquè el seu secretari general, Pedro Sánchez, sigui investit de nou president del govern espanyol.

“Sembla que a l’estat espanyol li interessen els vots dels partits independentistes per fer possible la governabilitat d’Espanya quan des de l’estat espanyol s’ha negat sempre la governabilitat lliure de Catalunya”, ha lamentat Feliu, que ha esquivat qualsevol esment a l’amnistia, una de les principals reivindicacions d’ERC i Junts davant del PSOE i Sumar. En canvi, ha exigit que les negociacions impliquin “un reconeixement de l’1-O”. “Qualsevol negociació que no reconegui això rebaixa els mínims democràtics i fa un blanqueig de l’estat espanyol davant d’Europa”, ha avisat.

Quatre columnes, quatre reivindicacions

La manifestació de l’ANC ha partit de quatre punts diferents de Barcelona simbolitzant diferents reivindicacions del col·lectiu: llibertat, llengua, país i sobirania. Per posar veu a aquestes quatre exigències, han precedit Feliu el membre de la Coordinadora d’Advocats de Catalunya Cèsar Lagonigro; la poetessa Marta Pesarrodona; el secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca.

Ha estat precisament Lagonigro qui ha fet una de les poques referències a l’amnistia durant tota la tarda. Ho ha fet per advertir que “no és la solució perquè l’amnistia és un perdó i un punt i final”. “Per a nosaltres no és el final de res perquè seguim tenint el mateix objectiu: la independència”, ha clamat. Alhora, ha carregat contra els pactes per investir Sánchez i ha dit que “l’única solució perquè s’acabi la repressió és la independència, no donar suport als partits del 155”, en al·lusió a les formacions que van aprovar l’article 155 de la Constitució el 2017 per dissoldre el Parlament i destituir el Govern.

Mentre que Pesarrodona ha basat la seva intervenció a reflexionar sobre la llengua catalana i Perelló a defensar avenços laborals, Roca ha anat més enllà i ha deplorat el dèficit fiscal que viu Catalunya, que ha situat al 8,5%, i ha rebutjat que es titlli els catalans d’insolidaris. “On és la solidaritat de l’estat espanyol cap al poble català? Amb la ciutadania de Catalunya quan cada matí ens hem d’esperar una hora per anar a treballar? Quan les empreses han de pagar més impostos només pel fet de ser a Catalunya?”, ha preguntat. És per això que ha asseverat que “ser a Espanya es un mal negoci”. Roca ha aprofitat per recordar que aquest mes se celebren eleccions a les cambres de comerç i ha demanat que s’hi voti per defensar les empreses i les famílies “del país”.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut