Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

L’ambaixada espanyola a Bèlgica diu que “parlarà” amb Flandes arran de les crítiques a la sentència de l’1-O

La cambra flamenca va aprovar per unanimitat una resolució que la condemnava i la titllava de “desproporcionada”

Agències 06/11/2019
El ministre-president de Flandes, Jan Jambon

L’ambaixadora espanyola a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, està “disposada a parlar” amb el govern de Flandes i membres del parlament flamenc sobre la situació a Catalunya arran de les seves queixes per la sentència de l’1-O, segons han confirmat fonts diplomàtiques espanyoles. El ministre-president flamenc, Jan Jambon, ha enviat una carta a l’ambaixadora espanyola per expressar-li la seva “inquietud” per les condemnes de presó i demanar-li una reunió. Fonts de l’ambaixada espanyola han dit que Flandes “no té la competència” per convocar a consultes la seva diplomàtica, cosa que només podria fer el ministeri d’Exteriors belga, però que tot i així estan oberts a una reunió. De fet, segons han indicat les mateixes fonts, Jambon i Larrotcha van coincidir recentment i es van emplaçar a veure’s “en els propers dies”. Amb tot, des de l’ambaixada afirmen que la trobada no serà imminent.

Així mateix, l’ambaixadora ha enviat una invitació a diversos diputats del parlament flamenc per assistir a un “esmorzar de treball” a la seu diplomàtica espanyola i parlar de la visió del Gobierno pel que fa a la situació a Catalunya.  Per ara, però, no hi ha data per la trobada i l’ambaixada espanyola està pendent de la resposta dels diputats.

La decisió del govern de Flandes d’enviar una carta a Espanya ha arribat després que la cambra flamenca aprovés per unanimitat, el 16 d’octubre, una resolució que condemnava la sentència del Suprem i la descrivia com a “desproporcionada”. De fet, els diputats ja instaven l’executiu flamenc a demanar la reunió amb la diplomàcia espanyola per expressar la seva “inquietud” amb la situació actual i els empresonaments de fins a 13 anys pels impulsors d’un referèndum.