Diumenge, 28 de novembre de 2021 - Edició 1221
La República

L’ALE i els Verds reaccionen al vet de Junqueras a l’Eurocambra: “serà antidemocràtica”

Reivindiquen els drets de Junqueras i els seus votants

Redacció
Redacció 14/06/2019
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en el moment de prometre la Constitució al Congrés dels Diputats el 21 de maig del 2019. (Horitzontal)

La presidenta de l’Aliança Lliure Europea (ALE), Lorena Lopez de Lacalle, avisa que la constitució de l’Eurocambra serà “antidemocràtica” si l’absència de persones electes “passa sense més” i Oriol Junqueras no hi pot ser. En una entrevista, la presidenta del partit europeu on s’integra Esquerra critica la decisió del Suprem d’impedir a Junqueras recollir l’acta i creu que part del raonament expressat pel tribunal és “polític” i no “jurídic”, en relació a les al·lusions de l’escrit a la presència de Puigdemont a Brussel·les.
En aquest sentit assenyala a més que l’argument del Suprem és “incorrecte” perquè la sessió constitutiva es farà a Estrasburg i no a Brussel·les i defensa que, en tot cas, hi ha “mitjans” per garantir la lliure circulació perquè el líder d’ERC ocupi el seu escó.

Per altra banda, Lacalle veu “totalment excepcional” que les autoritats espanyoles demanin primer passar per l’estat per anar amb les credencials a Europa. “El 90% dels eurodiputats del parlament en tenen prou amb el resultat de la llista de persones electes”, assegura. Segons ella, el pas d’acatar la Constitució espanyola és un “tràmit addicional que demostra que la Transició és fallida” i que la plurinacionalitat només existeix sobre el paper.

Davant de les circumstàncies, explica, tant ella des del partit d’ALE com l’escocès Alyn Smith com a president del subgrup parlamentari a la cambra faran “totes les pressions” a través dels diferents grups parlamentaris perquè la constitució del nou hemicicle es faci “en termes democràtics”. Si hi falten persones elegides el 26-M, adverteix Lacalle, “faltarien persones els drets de les quals s’estan soscavant”. Així, diu, des de fora l’Eurocambra, la setmana del 2 de juliol, seran donant suport a les manifestacions de suport als eurodiputats catalans que no puguin prendre possessió.

Des de dins, actuaran “en totes les instàncies necessàries” perquè s’unifiqui la legislació a nivell europeu ja que actualment cada estat membre té procediments diferents perquè els eurodiputats recullin les credencials. A més, remarca la presidenta d’ALE, el grup parlamentari dels Verds/ALE és el quart a la cambra en nombre d’europarlamentaris i el Parlament Europeu “s’haurà de pronunciar sobre la no presència de Junqueras”.

Des d’ALE, però, també esperen que es pronunciï la Comissió Europea, ja que el republicà és el presidenciable del partit europeu a succeir Juncker. “Quan es parli de la presidència de la CE, el nom de Junqueras també ha de figurar i que no pugui ser a les negociacions hauria de fer que la Comissió prengués cartes en l’assumpte”, apunta. Lacalle també confia que “tard o d’hora” s’hauran de pronunciar el Tribunal de Justícia de la UE, el Tribunal Europeu de Drets Humans i altres instàncies de l’ONU. “Estem parlant de drets i democràcia i això mai és constitutiu de delicte”, conclou.

La copresidenta dels Verds a l’Eurocambra: “Els drets de Junqueras i els seus votants no haurien de ser arrabassats”

La copresidenta dels Verds/ALE al Parlament Europeu, l’alemanya Ska Keller, ha criticat aquest divendres la decisió del Suprem d’impedir que Oriol Junqueras reculli l’acta d’eurodiputat. “No entenc perquè al nostre company escollit no se li permet ocupar el seu escó a l’Eurocambra”, ha piulat Keller al Twitter, denunciant que els drets polítics del líder d’ERC i els dels votants que representa no haurien de ser “arrabassats”.