Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

L’Ajuntament de Tortosa s’escuda en els informes jurídics per defugir la responsabilitat de la retirada del monument franquista

El consistori ha afirmat que no forma part de les seves competències recórrer les mesures cautelars. Per tant, diu que no està en posició d’aportar els recursos jurídics perquè el desmantellament del monument continuï

Redacció
Redacció 13/08/2021
Pla general del monument franquista de l'Ebre a Tortosa. Imatge del 23 de maig del 2021

L’Ajuntament de Tortosa no recorrerà les mesures cautelars que han aturat el desmantellament del monument franquista, previst al juliol, i que va dictar el jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona, arran d’un recurs del col·lectiu que en defensa la reinterpretació.

Aquesta proposta va estar sotmesa a un referèndum que van poder votar els tortosins, la participació del qual va ser aproximadament del 30% del cens. La proposta guanyadora va ser la de reinterpretar el monument en comptes de retirar-lo. La CUP va oposar-se a la reinterpretació perquè considerava que infringia la Llei de Memòria Històrica i va demanar la retirada, i el PP també va oposar-s’hi perquè considera que s’ha de mantenir.

El consistori havia encarregat dos informes jurídics per prendre la decisió de retirar o no les cautelars. El primer, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), assenyala que la interlocutòria “fa referència específicament a l’execució de les obres” que fa Justícia. També l’informe de la secretaria municipal de l’Ajuntament remarca que el consistori “no es troba en la situació jurídica d’haver de formular recurs d’apel·lació en el marc de les seves competències”.

L’informe de la URV conclou que la interlocutòria de les cautelars del jutjat contenciós de Tarragona “no es pronuncia sobre la competència de l’Ajuntament de Tortosa”, que va atorgar la llicència d’obres, “ni sobre la legalitat de la mateixa”, sinó que afecta l’execució de les obres, competència del Govern de la Generalitat.

La secretaria municipal afegeix que les cautelars “no es pronuncien sobre la competència que sí que és pròpia de l’Ajuntament de Tortosa, i que no és altra que l’acte dictat pel mateix Ajuntament de concessió de la llicència municipal d’obres atorgada com un acte reglat, necessari i preceptiu”.

La llicència es va sol·licitar a través del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), del departament de Justícia, per fer la retirada del monument franquista. L’Ajuntament de Tortosa la va atorgar. “L’execució de la dita llicència, i la forma com es porta a terme, correspon i és únicament responsabilitat de qui demana la llicència, en aquest cas el CIRE, i en cap cas l’Ajuntament se’n pot fer responsable”, defensa el consistori.

Aquesta decisió de l’Ajuntament de no recórrer les mesures cautelars mostra que podria estar posant cullerada en la resolució que no és del seu gust. És a dir, que com que l’opció de reinterpretar el monument va ser el que va guanyar un referèndum, voldria evitar que es retirés, fugint d’estudi i traspassant les competències a la Generalitat. També pot ser que l’Ajuntament vulgui limitar la responsabilitat d’aquestes decisions per no perdre força política en les pròximes eleccions.

El monument franquista segueix en la seva ubicació original i no s’ha fet cap resignificació que eviti l’enaltiment del Franquisme.