Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

L’Ajuntament de Barcelona ofega els esplais amb un deute de gairebé 400.000 euros

Federacions del lleure educatiu i el Consell de Joventut critiquen que el Consistori no ha pagat una subvenció extraordinària del 2020

Agències 09/12/2021
Foto de grup dels prop de 400 monitors i monitores participants a la Jornada de la Federació Catalana de l’Esplai. Imatge del 8 de febrer de 2020

Federacions del lleure educatiu i el Consell de Joventut de Barcelona han acusat l’Ajuntament d’ofegar econòmicament els esplais i agrupaments de la ciutat per no haver abonat 388.139 euros de la subvenció extraordinària del 2020. Una situació complicada i agreujada, segons denuncien, per l’impacte de la pandèmia.

En un comunicat, concreten que el deute és amb sis de les vuit federacions. L’Ajuntament va anunciar l’ajut el juny del 2020 dins del context de la pandèmia i aquest s’havia de pagar el mateix any, però finalment es va determinar que es faria abans del 31 de març del 2021. Això, però no va passar i les entitats i el CJB van començar a denunciar-ho públicament el juliol passat. Després de diverses promeses, denuncien que el pagament no s’ha fet i que això ha generat un deute a aquestes entitats “de base involuntària”.

Per exemple, asseguren que Acció Escolta de Catalunya es troba en una situació límit, perquè no és capaç de fer front a les despeses de l’entitat. Així doncs, exigeixen a l’Ajuntament que faci efectiu el pagament de la subvenció extraordinària del 2020 de manera immediata i que concreti quan pagaré els 160.000 euros de la del 2021.

Entre els signats del comunicat hi ha Esplac, la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Acció Escolta de Catalunya, Fundació Pere Tarrés, Fundesplai, Escoltes Catalans i CMS.