Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

L’Ajuntament de Barcelona es querella contra 6 jutges franquistes que no sap si són vius o morts

Lloable i encertada acció de l’Ajuntament de Barcelona: El consistori, al costat de col·lectius LGTBI, ha anunciat que es querella contra els sis jutges de Barcelona que van empresonar a […]

Redacció 06/11/2018

Lloable i encertada acció de l’Ajuntament de Barcelona: El consistori, al costat de col·lectius LGTBI, ha anunciat que es querella contra els sis jutges de Barcelona que van empresonar a centenars de persones per la seva orientació sexual durant el franquisme, especialment als últims anys de dictadura.

Els jutges al·legaven motius per a les condemnes amb expressions com “Invertit”, “bujarra”, “invertit sexual” o “condemnat per la seva condició de subjecte homosexual”. Aquestes i altres exabruptes homòfobs són algunes de les expressions incloses en les sentències recollides pel diario.es.

La majoria de sentències que s’han portat davant la Justícia van ser dictades a partir de l’any 1970, tot i que també hi ha de mitjans dels anys 50.

Vius o morts?

Tot i això, sembla que la feina no s’ha fet del tot: l’advocada Laura Parés, representant al consistori en el procediment, ha reconegut que la querella s’enfronta a un recorregut amb moltes complexitats. Per una banda, intentar esquivar la llei d’amnistia aprovada després de la transició i que va atenuar o indultar als condemnats per delictes polítics. Per l’altra, s’haurà de determinar si els sis jutges franquistes querellats encara són vius o si van morir. Tot i que sembla una broma, és una tasca que no s’ha fet malgrat iniciar les querelles.