Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

L’Ajuntament de Badalona reallotja 44 persones procedents de la nau desocupada del carrer Progrés

Alguns dels desallotjats de la nau del carrer Progrés de Badalona s’escalfen amb una foguera a l’acampada de la plaça Contonifici, el 14 de gener de 2022

Agències 14/01/2022

Un total de 44 persones procedents de la nau desocupada dijous al carrer Progrés de Badalona han acceptat la proposta de l’Ajuntament per dormir en un alberg municipal a partir d’aquest mateix divendres. Inicialment s’havia previst donar suport a una trentena de desallotjats, però finalment el consistori ha augmentat la xifra de places d’acollida amb la voluntat d’encabir totes les peticions que es poguessin registrar al llarg d’aquest divendres.

No obstant això, entre deu i quinze persones han rebutjat l’oferiment, i es preveu que passin aquesta nit al ras a la plaça del Cotonifici, just davant d’on es troba la nau desallotjada dijous. L’oferiment del consistori té una durada prevista de tres mesos. L’Ajuntament havia previst oferir l’allotjament en un alberg municipal durant un trimestre sencer per a una trentena de persones, però finalment la proposta ha tingut bona rebuda per part dels afectats. “Hem vist que hi havia gent amb necessitats de dormir en un lloc digne i hem pogut ampliar fins a 44 places destinades a persones procedents de la nau del carrer Progrés”, explica el regidor de Serveis Socials de Badalona, David Torrents.

Entre deu i quinze persones, però, han rebutjat l’oferta del consistori, i es preveu que aquesta nit de divendres a dissabte la passin a la plaça situada just davant de la nau desallotjada. “Allà hi queden unes 30 persones, algunes són conegudes perquè viuen en una altra nau, i calculem que entre deu i quinze no volen rebre el suport municipal i pot ser que dormin a la plaça, però és una decisió personal, perquè se’ls ha fet l’oferiment a tots”, afegeix el regidor.

De fet, la primera nit després del desallotjament la plaça es va convertit en el lloc improvisat per acollir una trentena de persones que han dormit al ras, una situació que es pot repetir aquesta propera nit. De cara a dissabte, es preveu repetir el dispositiu de neteja de divendres a la plaça, amb l’objectiu que l’espai es trobi en condicions per a l’ús ciutadà.


Els síndics, contraris al desallotjament

Per la seva banda, el Fòrum de Síndics i Síndiques de Catalunya han manifestat en un comunicat el seu desacord amb el desallotjament de la nau. En el text detallen el de l’habitatge com un dret fonamental, i retreuen que s’hagi procedit a desocupar l’espai quan “s’havia demanar un ajornament per raons humanitàries en moments de pandèmia i fred”.

En aquesta línia, reclamen a les administracions competents que trobin solucions per evitar desgràcies vinculades amb la pobresa energètica, com la mort de dues persones el passat cap de setmana en una barraca de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) per inhalació de monòxid de carboni.