Edició 2045

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 01 de març del 2024
Edició 2045

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 01 de març del 2024

La Val d’Aran mou fitxa per aconseguir un centre cultural que fomenti la creació i el teixit associatiu aranès

|

- Publicitat -

El Conselh Generau d’Aran no es rendeix i reclama que es doni compliment, d’una vegada, a la petició històrica de la Val d’Aran: aconseguir un centre cultural. Conjuntament amb l’Ajuntament de Vielha e Mijaran, el Conselh ha fet arribar una proposta al Departament de Cultura per poder construir aquest equipament en una parcel·la cedida pel consistori de la capital aranesa.

La síndica, Maria Vergés, ha argumentat que aquest territori “és dels pocs, si no l’únic” que no disposa d’un espai d’aquest tipus per “brindar suport a la creació i al nombrós teixit associatiu cultural aranès, malgrat l’estreta vinculació entre llengua i cultura” que, segons ha indicat, “és d’una importància indiscutible”. A més, s’ha referit a la situació de l’Arxiu General d’Aran, que ha qualificat de “crítica” davant, ha detallat, dels “problemes d’espai i ubicació”.

Publicitat

Per això, el Conselh Generau i l’Ajuntament de Vielha han elaborat, de manera conjunta, una proposta per situar-lo al conegut com a “aparcament dels militars”. La idea és comptar amb un equipament polivalent amb diversos espais destinats a diferents activitats relacionades amb la cultura i la llengua. Aquest afer s’ha traslladat amb anterioritat al Departament de Cultura, així com als organismes pertinents.

Un espai per a la promoció de la llengua i la cultura 

La proposta inclou aules per a impartir cursos i tallers formatius de diferents temàtiques per a un públic ampli, un centre de l’aranès dedicat a la promoció i normalització de la llengua, un espai per a l’Arxiu General d’Aran, la biblioteca, una sala polivalent per a actes escènics i musicals que també serveixi per a acollir fires i congressos, i un conjunt d’espais per a exposicions i actes oberts.

“Aquest centre ha estat concebut com un espai cultural de proximitat i un instrument de cohesió social a partir del qual generar i consolidar processos de dinamització sociocultural” ha manifestat l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano. També ha dit que volen fer de l’equipament “un espai de diàleg i de trobada, Juan Antonio Serrano un lloc on donar cabuda a la cultura en totes les seves variants i on les associacions i col·lectius puguin desenvolupar els seus projectes”.

Així mateix, Vergés ha apuntat que “la construcció d’aquest centre seria una oportunitat per a poder revertir l’actual situació d’infrainversió que la Val d’Aran acumula en els últims dotze anys que, tal com reflecteixen les dades del departament d’Economia, es troba en -84%, i que en matèria de cultura ha estat històricament molt escassa”. La proposta s’ha fet arribar per carta a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut