Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023
Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023

La UE demana al Kazakhstan una solució “pacífica” davant les protestes per l’augment del preu del gas

|

- Publicitat -

La Unió Europea ha demanat al Kazakhstan una solució “pacífica” i “diàleg” davant les protestes per l’augment del preu del gas al país. “Reclamem a les autoritats que respectin el dret fonamental a la protesta pacífica i la proporcionalitat en l’ús de la força”, ha advertit una portaveu del Servei d’Acció Exterior de la UE en un comunicat.

Publicitat

En la quarta jornada consecutiva de manifestacions, el president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, ha anunciat que acceptava “la renúncia” del govern i l’estat d’emergència, després que l’augment del preu en el petroli hagi causat una protesta en la qual 100 policies han estat ferits, segons la CNN. La policia va usar gas pebre i granades atordidores en contra dels manifestants per dispersar-los, en una protesta que va acabar amb aldarulls i edificis públics cremats, com afirma la BBC i que s’han considerat dels pitjors disturbis al Kazakhstan en dècades.

En un discurs televisat aquest dimecres Tokayev ha avisat que actuarà amb “la màxima duresa”, recull la premsa internacional. Segons ‘The New York Times’, les autoritats han tallat l’accés a Internet a tot el país. Per tant, es pot afirmar que no hi ha les millors condicions d’informació i comunicació ara mateix.

“El Kazakhstan és un soci important per a la UE. Esperem que mantingui els seus compromisos, com la llibertat de premsa i l’accés a la informació”, avisen des de Brussel·les.

Les protestes van començar el cap de setmana passat, quan el govern va eliminar el límit de preus del gas liquat de petroli i el cost del combustible es va duplicar. Diversos periodistes de la BBC han afirmat que les protestes no es limiten únicament al preu del gas, sinó que podria ser la gota que ha fet vessar el vas en un context social i econòmic tens.

Et pot interessar  La nova llei europea de Serveis Digitals entra en vigor per regular gegants com Google, Meta o Netflix
Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió