Dissabte, 25 de juny de 2022 - Edició 1430
La República

La UE “anima” els estats a donar suport a organismes com el Grup de Treball que va exigir l’alliberament dels presos

Considera que és “una responsabilitat comuna” demostrar el “valor afegit” de l’ONU i dels seus òrgans

Agències 21/11/2019

La Unió Europea (UE) “anima” els estats membres a donar suport, consolidar i promoure la tasca d’organismes com el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU, que va exigir l’alliberament dels polítics independentistes condemnats a penes de fins a 13 anys de presó pel Tribunal Suprem per un delicte de sedició. La Comissió Europea (CE) s’ha manifestat d’aquesta manera en una resposta a l’eurodiputada del Partit Nacionalista Basc Izaskun Bilbao, que ha difós el resultat de la pregunta a Twitter afirmant que la CE “no comparteix” les crítiques del govern espanyol a l’informe del grup de l’ONU. A la resposta, la CE considera que és “una responsabilitat comuna” demostrar el “valor afegit” de l’ONU i dels seus òrgans.

A l’exposició de motius de la pregunta Bilbao lamentava que “alguns estats membres” desacreditin la tasca d’aquests organismes de l’ONU “davant d’observacions rebudes pel tractament atorgat a col·lectius d’immigrants o per l’empresonament sense sentència judicial a Espanya” dels polítics catalans.

I aleshores preguntava a la CE si considerava que “l’arbitrarietat, la subjectivitat o les males pràctiques” llasten “habitualment” les aportacions d’aquests grups de treball de l’ONU i si “recomanaria” als estats membres “que es prenguin seriosament aquestes recomanacions”.

A la resposta, que Bilbao ha rebut el 18 de novembre, la CE afirma que la UE és un “soci indispensable” de l’ONU per “promoure i reforçar el multilateralisme i l’ordre internacional basat en normes”.