Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

La sostenibilitat fiscal d’Espanya està en situació de risc “alt”, avisa el Consell Fiscal Europeu

|

- Publicitat -

El Consell Fiscal Europeu ha advertit a l’Estat espanyol de la greu situació econòmica a què pot enfrontar-se a mitjà i llarg termini. Tal com consta a l’informe anual del Consell, publicat aquest dimecres, 26 d’octubre, la sostenibilitat fiscal d’Espanya es troba en una situació de risc “alt”, i l’organisme recomana a l’Estat que preservi la sostenibilitat del deute a l’hora de dissenyar mesures de suport.

Publicitat

Segons l’informe anual publicat aquest dimecres pel Consell Fiscal Europeu, la crisi de la covid-19 ha reduït els riscos fiscals a curt termini, però ha incrementat notablement els temors més enllà dels horitzons immediats. En aquest sentit, l’entitat recomana a l’executiu que doni la importància necessària a preservar la sostenibilitat del deute a l’hora de dissenyar mesures de suport fiscal. Malgrat que la mateixa situació s’ha repetit en la gran majoria de països de la UE, Espanya és un dels països que presenta les pitjors perspectives a mitjà i llarg termini, juntament amb estats com Itàlia o Bèlgica.

La situació fiscal al conjunt de la UE, més optimista que la d’Espanya

Tot i que la situació no és ideal, el Consell Fiscal Europeu destaca que el dèficit públic al conjunt de la Unió Europea i de l’eurozona s’hagi reduït “considerablement” el 2021. A la zona euro, el dèficit públic va tancar l’any representant el 5,1% del PIB, mentre que a la UE va equivaldre al 4,7%, dos punts percentuals menys respecte a l’exercici anterior. En paral·lel, celebra que el deute públic torni a situar-se per sota les xifres rècord registrades el 2020. Segons apunta l’informe, el deute a l’eurozona va ser del 97% del PIB, mentre que a la UE va ser del 90%, també dos punts menys en termes interanuals.

Et pot interessar  El ministre d'Exteriors espanyol defensa el català davant els titulars d'Afers Europeus: "El parlen 10 milions de persones"

Pel que fa al PIB, l’organisme veu amb bons ulls la recuperació de l’economia l’any 2021, tot i que destaca que aquesta va ser desigual. Si bé durant el darrer exercici alguns països ja van recuperar els nivells de PIB previs a l’esclat de la pandèmia, l’informe també posa de manifest que alguns encara es troben per sota.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió