Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

La repressió contra l’1-O arriba al tribunal internacional de la Haia

|

- Publicitat -

El Tribunal Penal Internacional de la Haia ha registrat una denúncia impulsada per Querellants per la República (a la qual més de 5.000 ciutadans hi han donat suport) contra la repressió de l’estat espanyol pel referèndum de l’1 d’octubre. L’associació d’advocats ha presentat l’escrit davant la cort penal de la Haia per dos delictes de lesa humanitat contra Mariano Rajoy, expresident del govern espanyol; Juan Ignacio Zoido, exministre d’Interior; Enric Millo, exdelegat del govern espanyol a Catalunya; el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos; Javier Zaragoza, actual fiscal del Tribunal Suprem i fiscal en cap de l’Audiència Nacional el novembre de 2015; el magistrat instructor de la causa del procés, Pablo Llarena; els magistrats del Suprem Miguel Colmenero, Francisco Monterde, Alberto Jorge Barreiro, Vicente Magro, Manuel Marchena, Juan Ramón Berdugo, Andrés Martínez, Luciano Varela, Andrés Palomo, Ana María Ferrer i Antonio del Moral García.

Publicitat

També s’inclouen en la querella els membres del ple del Tribunal Constitucional que van allargar la presó preventiva dels presos polítics amb “l’únic objectiu d’obtenir la seva suspensió”, a més  del president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i el president de la Junta Electoral Central, Segundo Menéndez.

El text al·lega que s’han vulnerat reiteradament els drets de sufragi actiu i representació dels ciutadans de Catalunya que “amb els seus vots havien escollit els líders polítics de formacions independentistes per ser representats”. També demana al fiscal del Tribunal Penal Internacional obrir diligències pel delicte de “tracte vexatori” del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil que van causar “intencionadament dolors i patiments físics greus” als ciutadans que “pacíficament” van voler votar l’1-O, “atemptant greument contra la seva integritat física i mental”.

Et pot interessar  El TEDH apressa Espanya perquè respongui sobre les violacions de drets fonamentals comeses durant l'1-O

Querellants per la República ha presentat l’escrit directament davant el Tribunal Internacional perquè creuen que a l’estat espanyol no hi haurà una investigació independent ni un judici just. “Si tenim en compte que les últimes instàncies judicials -el Suprem i el Constitucional- són els objectes de la denúncia que interposem, és evident que no s’investigaran a ells mateixos”, diuen. Querellants per la República ja havia presentat al Tribunal Suprem una querella (amb el suport de 3.418 denunciants) contra Pablo Llarena per prevaricació el juliol del 2018, però va ser arxivada i està pendent del recurs d’empara interposat per l’associació d’advocats.

Querellants per la República preveu que els tres mesos vinents el Tribunal Penal Internacional estudiï la denúncia i espera que el fiscal decideixi si tirar endavant el procés.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió