Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

La presidenta de Taiwan fa servir l’estelada a Facebook

Ahir, divendres, la presidenta de Taiwan, Tsai Ing Wen es va adreçar als seus seguidors en català. Ho va fer a través d’una imatge en el seu perfil públic de […]

Redacció 05/01/2019
Facebook

Ahir, divendres, la presidenta de Taiwan, Tsai Ing Wen es va adreçar als seus seguidors en català. Ho va fer a través d’una imatge en el seu perfil públic de Facebook. La imatge, per més inri feia servir l’estelada com a element identificador del català i Catalunya.

La presidenta de la República de la Xina, rebutjava amb aquestes paraules les propostes d’unificació per part de la República Popular de la Xina: “Taiwan mai acceptarà ‘un país, dos sistemes’. La majoria dels taiwanesos desaprova amb fermesa el sistema ‘un país, dos sistemes’. Aquest és el consens de país”.

Les paraules de Tsai Ing Wen, responien al discurs d’any nou del mandatari xinès, Xi Jingping, on reclamava la unió de l’illa de Formosa i la Xina continental. El mandatari s’expressava en aquests termes: “No prometem renunciar a l’ús de la força i ens reservem l’opció de prendre totes les mesures necessàries”.

La doctrina: “Un país, dos sistemes”, fou ideada per Deng Xiaoping en les negociacions per la incorporació de Macau i Hong Kong a la Xina, als anys vuitanta del segle XX. D’aquesta manera, els territoris annexionats podien mantenir el seu sistema econòmic capitalista durant 50 anys, així com una certa autonomia.