Divendres, 5 de juny de 2020 - Edició 680
La República

La prepotència de Lesmes el porta a la guillotina judicial

Els sindicats de justícia demanen la dimissió de Lesmes per forçar-los a estar presents als jutjats no essencials i el gobierno emprenyat per la seva prepotència

Redacció
Redacció 19/03/2020
Acte del Tribunal Militar presidit per El president de Tribunal Suprem i de el Consell General de Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes

Critiquen la falta de sensibilitat i solidaritat del CGPJ amb els funcionaris mentre els jutges treballen des de casa

Els quatre principals sindicats de funcionaris de justícia de Catalunya, STAJ, CSIF, CCOO i UGT han demanat aquest dijous a la nit la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i dels membres de la comissió permanent per haver indicat a les autonomies que no limitin de cap manera la prestació dels serveis essencials als jutjats, tot i el coronavirus. Això ha desfermat la “indignació” dels sindicats, que consideren que les autonomies s’han mostrat amb les seves mesures “més d’acord amb l’estat d’alarma i més sensibilitzades amb la recomanació sanitària” de mantenir el menor nombre de persones exposades i promocionar el teletreball, per tal de controlar l’expansió del coronavirus.

En aquesta línia, les autonomies estan intentant que el CGPJ autoritzi encara més disponibilitat de personal des dels seus domicilis i menys presència permanent als jutjats.

Segons els sindicats, el comunicat fet públic aquest dijous pel CGPJ té una introducció “aspra i amenaçant” dirigida a les administracions i “insulta el personal funcionari que presta servei en jutjats i tribunals”. “Paradoxalment, els jutges i magistrats en aquests dies, per indicació precisament de CGPJ, romandran en la seva majoria a casa seva, excepte en els supòsits de serveis essencials, mentre que als funcionaris els exigeixen presència, inclosa en aquells òrgans judicials en els quals no cal per no constituir serveis essencials, o romandre en aquests un major nombre de persones de les necessàries per cobrir-los.

A més, destaquen que aquests funcionaris que han de prestar els serveis essencials no tenen, en la majoria de les comunitats autònomes, material de seguretat i prevenció contra el coronavirus. En el seu comunicat, el CGPJ indica que “l’essencialitat de l’estat de dret és ara, en moments de crisi, quan la seva vigència i permanència s’ha de fer evident als ciutadans, i que els jutjats i tribunals romanguin oberts i dotats amb el personal necessari per assegurar la protecció dels seus drets és part d’aquesta evidència”.

Des dels sindicats assenyalen que “la prioritat dels espanyols en aquests moments de crisi no és la protecció dels seus drets civils ni processals, sinó de la seva salut”. Per tant, “tots aquells òrgans judicials que no presten serveis essencials, la desatenció dels quals no crea un greu menyscapte i irreparable perjudici, han de romandre servits en règim de disponibilitat, és a dir, ser requerits en cas de ser necessari”, afirmen.

“Les mesures preses amb prudència per part de les administracions d’algunes comunitats autònomes no posen en risc la prestació d’aquests serveis essencials i contribueixen a la protecció de la salut dels treballadors i el control de la propagació del virus”, asseguren.

“El comunicat insulta els funcionaris judicials quan insinua que estem pretenent l’abandó dels serveis públics al temps que posa en valor l’entrega de col•lectius com el sanitari, les forces de seguretat de l’estat, o diversos col•lectius de treballadors del sector privat, oblidant que la disponibilitat del personal funcionari al servei de l’administració de Justícia és absoluta sempre i, per descomptat, més encara en situacions com les que desgraciadament estem vivint”, conclou.

Per això, els sindicats consideren que la comissió permanent “està demostrant la seva absoluta incompetència i incapacitat per gestionar adequadament una situació de crisi”. A més, donen suport a la mesura dictada pel Departament de Justícia assegurant els serveis essencials amb els serveis de guàrdia que romanen ininterrompudament oberts amb absoluta normalitat, mantenint a la resta en situació de disponibilitat per a aquelles eventualitats que puguin anar sorgint, el que permetria minimitzar el risc de contagi entre els funcionaris i per tant la propagació de virus alhora que se salvaguardin els drets de la ciutadania.

Per als sindicats signants, el CGPJ amb aquest comunicat mostra una “greu falta de sensibilitat, responsabilitat i solidaritat” amb la situació d’alarma que viu el país i amb la salut dels treballadors de l’administració de justícia, així com una “falta d’atenció al compromís de tots els ciutadans de mantenir-se fora de circulació, excepte per a actuacions d’estricta necessitat vital”.

Relacionats