Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La patronal bancària fa un crit a la calma i descarta “rotundament” que hi hagi risc de contagi sistèmic per la crisi de Credit Suisse i SVB

La presidenta de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), es mostra “més convençuda que mai que Espanya té els millors bancs d’Europa i possiblement de món”

Maria Garcia 16/03/2023
Delegació del Banc d'Espanya a Barcelona Data de publicació: dijous 12 de gener del 2023, 15:57 Localització: Barcelona Autor: Cedida a l'ACN pel Banc d'Espanya

El panorama financer passa per moments convulsos després que el banc estatunidenc Silicon Valley Bank s’hagi declarat en fallida, i que l’europeu Credit Suisse, amb seu a Zurich, visqués el passat dimecres una de les seves jornades més negres, amb una caiguda a la borsa del 24% del seu valor, fet que l’ha obligat a demanar un préstec de 50.000 milions de francs suïssos. Davant aquesta situació d’incertesa i de por, la presidenta de l’Associació Espanyola de Banca (AEB), Alejandra Kindelán, ha defensat la solidesa del sector financer a l’Estat i ha descartat “rotundament” que hi hagi risc de contagi sistèmic.

Kindelán insisteix que “fa mesos que s’escolten informacions” sobre l’entitat suïssa que “tenia les seves dificultats”. La presidenta de l’AEB també ha volgut desdramatitzar la caiguda del SVB, assegurant que és una entitat “molt particular, que no té res a veure” amb els bancs espanyols. “Estic més convençuda que mai que Espanya té els millors bancs d’Europa i possiblement de món”, ha afirmat durant un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economia Forum. No obstant això, a Espanya els bancs també han patit caigudes: el BBVA una caiguda del 7,73%, el Santander d’un 6,5%, Bankinter d’un 7,05%, i Caixabank d’un 5,8%, un panorama que també es viu a la resta d’Europa.

Malgrat la volatilitat les borses europees i la incertesa que impregna l’ambient, Kindelán ha pronosticat que el Banc Central Europeu anunciarà aquest dijous, 16 de març, més pujades dels tipus d’interès perquè “la inflació continua alta”.