Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

La Moncloa tanca definitivament la porta a l’aprovació dels pressupostos per part d’ERC i PDeCAT

La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha rebutjat aquest dimarts la mesa de negociació política que tan el president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont, com ERC, reclamen a canvi […]

Avatar
Agències 15/01/2019
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero

La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha rebutjat aquest dimarts la mesa de negociació política que tan el president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont, com ERC, reclamen a canvi de la possibilitat de donar suport als pressupostos de l’Estat. En declaracions a la Cadena Ser, Montero s’ha mostrat disposada a negociar “una xifra, un punt o una coma” dels comptes però no ha volgut sentir a parlar de negociació política. “Evidentment no seurem a cap taula a debatre qüestions que no estan al nostre marc constitucional o que no estan en cap tipus de regulació normativa”, ha sentenciat.

Montero ha defensat només que els pressupostos incrementin la inversió a Catalunya fruit del “compliment” d’un Estatut aprovat fa més d’una dècada. Ha insistit, a més, que els pressupostos que el seu executiu va presentar aquest dilluns al Congrés dels Diputats “posen la prioritat a les polítiques on és més urgent donar resposta a les necessitats dels ciutadans”, i ha recordat a ERC i PDeCAT que els comptes inclouen mesures “d’interès general”. “Em costa entendre perquè el Govern i les forces que el composen, quan s’estan plantejant més recursos per a Catalunya, es pot resistir a donar suport als comptes amb independència de reivindicacions polítiques que estan en una altre pla”, ha afirmat la ministra, en relació a les demandes de l’independentisme per posar els presos polítics, els exiliats i el dret a l’autodeterminació sobre la taula.

Malgrat la manca de suports, ha insistit que el seu executiu no obrirà les portes a les peticions polítiques del Govern. “Puigdemont sap perfectament que nosaltres sempre hem traslladat la necessitat que el govern iniciï una possibilitat de diàleg dins de Catalunya i a partir d’aquí sempre hi ha plantejaments i matèries que es poden plantejar, en el marc de la llei”, ha dit. En aquest sentit, ha insistit que el diàleg amb la Generalitat ha d’estar sempre “basat en els fonaments constitucionals” i “ells saben perfectament quines són les línies que no es poden travessar”. “El govern sempre estarà amb actitud de mà estesa i de diàleg”, ha dit, “però respectant la llei i el marc jurídic”.

Ha justificat aquesta negativa rotunda a les meses de diàleg per la necessitat de no generar “conclusions” ni cap “situació extranya” sobre el resultat d’aquest hipotètic diàleg polític. Montero també ha obert la negociació “a tot l’arc polític” i ha demanat al PP i a Cs que “si no donen suport a aquests comptes com a mínim que s’abstinguin”.

AMPLIACIÓ.- Després de la primera negativa del Gobierno, el Govern ha insistit en demanar a Sánchez una taula de negociació amb “mediadors neutrals”.Elsa Artadi i Pere Aragonès viatjaran aquest dijous a Madrid per abordar un diàleg amb la Moncloa.