Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

La militància de la CUP va a les urnes dividida per decidir si avala el preacord amb ERC

Guanyem és partidària del ‘sí’, Endavant i Poble Lliure s’han mostrat crítics amb el text i Lluita Internacionalista demana clarament el ‘no’

Redacció 24/03/2021
Dolors Sabater en un acte de precampanya de la CUP.

Les bases de la CUP comencen a votar aquest dimecres si donen suport al preacord assolit entre els equips negociadors d’ERC i la CUP. D’aquestes votacions, que per la pandèmia es fan telemàticament, en dependrà el sentit de vot dels nou diputats de la formació en el ple d’investidura d’aquest divendres. El resultat és incert perquè organitzacions rellevants en el si de la CUP com Poble Lliure i Endavant són crítiques amb el text. D’altres amb menys pes com Lluita Internacionalista s’han mostrat encara més bel·ligerants amb el preacord i han emès un comunicat demanant el vot en contra: “cap compromís amb el govern d’ERC i Junts ni amb els pressupostos que presentin”. Lluita Internacionalista defensa que la CUP tingui mans lliures per cridar a la “mobilització i fer oposició a les polítques autonomistes i privatitzadores”.

Els més favorables al preacord són els militants de Guanyem Catalunya, que va fer coalició amb la CUP el 14-F, aportant-hi la cap de llista per Barcelona, Dolors Sabater, exalcaldessa de Badalona, que és la que públicament s’ha mostrat més inclinada fins i tot a l’entrada de la CUP al Govern.

La pregunta que han de respondre els militants de la CUP es formula en format en arbre. La pregunta troncal planteja si es dóna o no suport al docucment pactat amb ERC. Si s’hi vota a favor caldrà respondre una segona pregunta, especificant si es considera que l’acord és suficient. Els que votin ‘no’ en la primera pregunta hauran de votar després indicant si malgrat oposar-se al text la CUP ha de facilitar o no la investidura de Pere Aragonès. D’aquesta manera, encara que les bases no avalin el preacord, podrien decidir facilitar la investidura del republicà abstenint-se en la segona volta. Si els militants sí que aproven majoritàriament l’acord votarien sí en la primera volta, la prevista per divendres. Per tant, que hi ha diverses opcions sobre la taula, també la de continuar negociant per millorar el text, si aquest és el mandat dels militants.