Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

La mesa prioritza el hub de descarbonització per substituir Nissan i busca un projecte secundari per a Zona Franca

Els sindicats amenacen amb mobilitzacions si s’opta per una opció complementària logística i no industrial

Agències 17/12/2021
Pla curt del reixat de la planta de Nissan a la Zona Franca amb l'emblema de la marca de fons, el 16 del desembre del 2021

La mesa de reindustrialització de Nissan ha decidit prioritzar el hub de descarbonització com a candidat, després de la negativa de Great Wall Motors (GWM).

La comissió busca un projecte secundari per compartir l’espai de Zona Franca amb el consorci d’empreses liderat per QEV, que es quedaria amb la majoria dels terrenys.

Els sindicats han pressionat perquè l’opció complementaria també fos industrial i no logística i han avisat que “no descarten mobilitzar-se”. La mesa estudiarà les opcions que s’han posat sobre la taula i es tornarà a reunir el 29 de desembre.

La decisió final sobre el futur de les tres plantes s’allarga fins passat les vacances de Nadal i fonts sindicals assenyalen que és probable que no hi hagi un acord fins al febrer.

A la sortida de la reunió, els sindicats han amenaçat que si “la primera opció” per fer de complement al hub són projectes logístics els treballadors tornaran als carrers. Tot i que encara està per decidir, es calcula que quedarien 100.000 metres quadrats de la fàbrica de Zona Franca per adjudicar entre els altres interessats.

“Que ningú pensi que perquè els treballadors ja no són al seu centre de treball ens han desmobilitzat. Els treballadors volen la seva feina i la defensaran fins al final”, ha dit el secretari general de CCOO a Nissan, Miguel Ángel Boiza, en declaracions als mitjans a la sortida de la reunió.

Com a alternativa per compartir l’espai de Zona Franca, s’han posat sobre la taula projectes que havien quedat en un segon pla com el de Punch o Mecalux; així com diversos projectes logístics com els que ha presentat Goodman o Merlin Properties amb el Port.

Pel que fa al projecte per fer el manteniment de vehicles blindats militars, ha tornat a quedar descartat i el Ministeri d’Indústria ha comunicat que el consorci Tess Defence s’havia retirat definitivament de la cursa, tot i les queixes dels sindicats, que veuen el projecte com una manera de continuar produint vehicles i donant feina a proveïdors.

“Continuem demanant a les administracions que no posin només bones paraules, sinó que posin projectes i quan ho facin que no els retirin d’un dia per l’altre”, ha dit Boiza.

La proposta de Silence es manté com a projecte principal per reindustrialitzar les instal·lacions de Nissan de Montcada.