Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La Mesa del Parlament decidirà si denunciar a la fiscalia Rajoy, Santamaría o Cospedal per no comparèixer a la comissió del 155

|

- Publicitat -

L’expresident del Gobierno Mariano Rajoy; qui va ser la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal han plantat per segona vegada la comissió d’investigació dels efectes del 155 del Parlament, que els havia citat com a testimonis aquest dimarts. Tant Rajoy com Santamaría han comunicat a la comissió que no hi han assistit perquè un dictamen del Consell d’Estat conclou que “els membres del govern de l’Estat, actuals i pretèrits” no hi estan obligats. La seva incompareixença serà traslladada a la Mesa del Parlament perquè decideixi si ho denuncia a la fiscalia. Precisament, l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i l’exministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que havien estat convocats a la sessió del 4 de juny, també han comunicat a la comissió que no hi assistiran remetent-se al mateix dictamen.

El president de la comissió, Toni Morral (JxCat), ha explicat que davant la negativa de Rajoy, Santamaría i Cospedal de comparèixer a la comissió del 155 s’elevarà a la Mesa del Parlament “aquesta renúncia” perquè “prengui les mesures que cregui oportunes”, ja que “no han respost” al que consideren que és “la seva obligació” per “les responsabilitats que tenen en l’aplicació de l’article 155”. “Ells han contestat que com a membres del govern de l’Estat no tenen l’obligació de venir però ja no ho són i ,per tant, com a ciutadans, tenien l’obligació de ser aquí”, ha reflexionat.

Publicitat

El diputat de CatECP Marc Parés ha criticat les incompareixences i ha considerat que són “una falta de respecte envers el Parlament de Catalunya”. “Per la responsabilitat que havien ocupat haurien de ser aquí”, ha lamentat, tot afegint que “cal fer el que faci falta per esclarir aquesta situació”. El republicà Jordi Orobitg ha dit que és “una manca de respecte absolut” i que “les al·legacions que es formulen en les comunicacions que s’adrecen al president del Parlament en cap cas excusen la seva presència”. “És una suplantació de l’exercici de les facultats polítiques del Govern de la Generalitat”, ha reblat tot afegint que espera que “aquestes incompareixences i manca de respecte a la Cambra no quedin impunes”. El diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha criticat que Rajoy, Cospedal i Santamaría “continuen menystenint i faltant al reconeixement de les institucions d’aquest país” però s’ha mostrat convençut de què “tard o d’hora hauran de donar explicacions”. “Estem segurs que l’aplicació il·legítima del 155 acabarà sent reconeguda per les institucions internacionals i que els responsables hauran de donar explicacions més enllà del Parlament”, ha afegit.

Et pot interessar  La Fiscalia de la censura: demana dos anys de presó pels tuitaires que van criticar la família que volia el 25% de castellà a Canet

La comissió d’investigació del 155 ha citat pel 4 de juny l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, l’exministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i el cap de gabinet de l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, Jorge Moragas en qualitat de testimonis. Tant Millo com Zoido ja han comunicat que no hi assistiran. Tots dos han fet referència a un dictamen del Consell d’Estat que conclou que “els membres del govern de l’Estat, actuals i pretèrits, no estan obligats a atendre la sol·licitud de compareixença” de la comissió d’investigació del 155.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut