Divendres, 21 de gener de 2022 - Edició 1275
La República

La Mesa del Congrés intensifica la repressió i suspèn Junqueras, Sànchez, Rull i Turull

PSOE, PP i Cs voten en bloc a favor de la suspensió i Podem en contra

Agències 24/05/2019
Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, en la sessió de constitució del Congrés / ACN

La Mesa del Congrés ha suspès d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull com a diputats de la cambra baixa. Ha adoptat la decisió després d’una reunió on el Grup Socialista, PP i Cs han votat conjuntament a favor de la suspensió, mentre que els dos representants de Podem i En Comú Podem s’han pronunciat en contra del que consideren una vulneració dels drets dels diputats. La Mesa actua en base a un informe dels lletrats que estableix que cal “declarar automàticament suspesos en l’exercici del càrrec” els diputats presos. Ho fa adduint a l’article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), i no en l’article 21.2 del Reglament del Congrés, i no al Reglament del propi Congrés, que estableix que per treure les prerrogatives als diputats cal que existeixi un suplicatori.

La Mesa del Congrés ha adoptat la decisió després de dues hores de reunió i enmig de la tensió que ha provocat la qüestió. El PP i Cs van advertir aquest dijous Batet que buscarien la seva dimissió si no suspenia aquest divendres els presos, i els populars fins i tot la van amenaçar amb una querella per prevaricació i desobediència.

El document, al que ha tingut accés, també estableix que la Mesa ha d’assenyalar “l’abast d’aquests suspensió mentre duri la situació de presó, adoptant les mesures precises per donar plena efectivitat a la previsió legal”, i obre la porta a una possible modificació de la majoria absoluta de la cambra.

La Mesa es basa en l’informe dels lletrats, que s’empara en l’article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal que estableix la suspensió dels diputats que estableix que un cop sigui ferma la interlocutòria de processament i s’hagi decretat la presó provisional per un delicte relacionat amb bandes armades o individus terroristes o rebels “el processat que estigués ostentant una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l’exercici d’aquest mentre duri la situació de presó”.

El Tribunal Suprem, però, va apuntar que una possible suspensió dels presos hauria de venir per l’aplicació de l’article 21.2 del Reglament del Congrés, que diu textualment que el diputats quedarà suspès “quan concedida per la cambra l’autorització objecte d’un suplicatori, i ferma la interlocutòria de processament, es trobi en situació de presó preventiva i mentre aquesta duri”.

Marchena situava d’aquesta manera la decisió a la Mesa del Congrés. La qüestió, però, és que el Suprem no ha enviat cap suplicatori, ni ho preveu fer a les acaballes del judici oral. Per això els lletrats conclouen al seu informe que el requisit del suplicatori “no s’ha produït” i per tant el Reglament no es pot aplicar en aquest cas.

Cal anar, apunten, a la via del 384bis de la LECrim. “La Mesa del Congrés ha de procedir a determinar que es produeix el supòsit mencionat en aquest precepte”, diu l’informe, perquè “es manté la situació de presó provisional dels processats”.