Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

La Junta Electoral torna a prohibir a TV3 emprar els termes “presos polítics” i “exili”

La resolució és conseqüència d’una denúncia de Ciutadans i són les terceres eleccions en què els jutges censuren aquestes expressions

Redacció 04/02/2021
Els presos polítics perden el tercer grau.

La Junta Electoral de Barcelona ha prohibit a TV3 i a Catalunya Ràdio que puguin emprar les expressions “presos polítics” i “exili”. La resolució ho obliga a partir d’aquest dijous i fins al final del període electoral, encara que la CCMA hi presenti recurs. La resolució que prohibeix als mitjans públics poder dir “presos polítics” i “exili” és conseqüència d’una denúncia de Ciutadans.

La Junta considera que aquests termes s’identifiquen amb determinades opcions polítiques que es presenten a les eleccions, i argumenta que fer-les servir vulnera el principi de neutralitat informativa que han de tenir els mitjans públics. La Junta també imposa llegir part de la sentència en unes franges concretes tant del 3/24 com dels Telenotícies, en què Ciutadans va registrar que s’havien fet servir les expressions “presos polítics” i “exiliats”.

És el tercer cop que la Junta Electoral prohibeix aquests termes als mitjans de la Corporació Catalunya de Mitjans Audiovisuals, després que ja dictés resolucions semblants per a les eleccions espanyoles del 21 de novembre del 2019 i les municipals del 28 d’abril del mateix any.

En els comicis del 21-D del 2017 la JEC va prohibir a TV3 i Catalunya Ràdio expressions com “consellers empresonats” o “president Puigdemont”.

Us podeu descarregar aquí el document amb el text de la sentència: Resolució Junta Electoral de Barcelona