Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La impactant història del guàrdia civil que va arribar a ser cap d’una banda de narcos

|

- Publicitat -

Un guàrdia civil ha dirigit i s’ha beneficiat durant almenys una dècada (fins fa poc) del tràfic de drogues a una bona part de la Costa del Sol andalusa, segons una història avançada pel diari ‘El Mundo’, que explica que seria responsable d’almenys quatre assassinats vinculats al narcotràfic. Es tracta d’Amador Pérez Luque, de 49 anys i acusat pel Servei d’Afers Interns de la mateixa Guàrdia Civil, que l’ha investigat al llarg de quatre anys.

Per aquestes investigacions, s’ha pogut conèixer -de fet- el patrimoni que l’agent de la policia espanyola hauria acumulat amb les seves activitats delictives: entre altres coses, un castell valorat en un milió d’euros, una ‘narco-hisenda’ a l’estil colombià i fins i tot un circuit de motocicletes que suposadament hauria usat per blanquejar els seus guanys.

Publicitat

Intimidacions als investigadors

Els mateixos investigadors d’Afers Interns han denunciat que altres membres de la Guàrdia Civil han intentat coaccionar-los i descobrir les seves identitats, utilitzant bases de dades del mateix cos i presumptament per ordre del propi Pérez Luque. S’està investigant, de fet, si el presumpte guàrdia civil narcotraficant intenta intimidar els seus companys a pocs dies que comenci el seu judici, en el qual la Fiscalia de Màlaga li demana 23 anys de presó per l’assassinat -entre altres- d’una dona que va ser testimoni de les seves maniobres.

I és que la història d’aquest agent de la Benemèrita és més pròpia de la ficció que de la realitat i està plena de sicaris, venjances -hi ha contra ell una altra causa per perseguir un testimoni protegit-, ramificacions en la Justícia i corrupció policial que va arribar a implicar la DEA dels Estats Units i l’agència antidroga britànica. Atrapar a Pérez Luque, a més, va ser especialment complicat perquè -com a agent de la Guàrdia Civil- sabia exactament com s’investiga el narcotràfic i era increïblement caut en les seves comunicacions. Finalment, van ser altres persones vinculades a la trama criminal les que van acabar assenyalant-lo.

Et pot interessar  Detenen a Barcelona un presumpte terrorista d'Estat Islàmic

També altres guàrdies civils han estat implicats en el cas, per exemple, per organitzar un intent de robatori de narcòtics que va acabar amb dos sicaris colombians morts. Hauran de donar explicacions davant la justícia malgrat el seu intent de frenar les investigacions amb seguiments i missatges amenaçadors als responsables.

El Seprona, també corromput

El cas té molts tentacles i un implica el Seprona (Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil), ja que una finca relacionada amb els fets funcionava com a finca d’acollida d’animals exòtics però, en realitat, hi havia una connivència entre agents del Seprona i un dels implicats en la trama criminal (ex marit de la dóna assassinada) amb la finalitat d’obtenir les subvencions de la Junta d’Andalusia que es donen als indrets on van a parar els animals intervinguts per aquesta unitat de la policia espanyola. L’aleshores tinent cap del Seprona, Alonso Gómez, suposadament va cobrar suborns a canvi de la seva ajuda. Afers Interns fins i tot va descobrir que el tinent va testificar en fals per aconseguir que el seu còmplice hagués de pagar una compensació menor a la filla de la dona assassinada.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut