Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La històrica revista ‘L’Avenç’ rebrà la medalla d’or al Mèrit Cultural

La decisió, aprovada pel ple de Barcelona, vol reconèixer la tasca “insubstituïble” de la publicació “per a la cultura”

Redacció 24/02/2023

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres atorgar la medalla d’or al Mèrit Cultural a la històrica revista ‘L’Avenç’. La decisió s’ha pres en reconeixement a “la tasca insubstituïble” de la publicació per a la cultura i la recerca de Barcelona i el país mantinguda al llarg dels seus 500 números i gairebé cinquanta anys de vida. Hi han votat a favor tots els grups, excepte Valents i la regidora no adscrita, que s’han abstingut.

Els grups municipals han lamentat l’anunci recent de la publicació que deixarà de publicar-se en paper i s’editarà només en format web a partir de l’abril. Tal com recull el web de la mateixa revista, el número 1 de ‘L’Avenç’ va sortir a la llum l’abril de 1977 a iniciativa d’un grup d’estudiants universitaris i en plena transició cap a la democràcia.

Fa dues setmanes arrinaba la notícia de deixar de publicar la revista en paper. Així ho va explicar el director de la publicació Josep Maria Muñoz en entrevistes a l”Ara’ i ‘Catalunya Informació’. El motiu d’aquesta decisió, que Muñoz va qualificar de “traumàtica”, ha estat la falta de suport econòmic per part de les institucionals i capital privat i la progressiva reducció de subscriptors. En la nova etapa, la direcció reforçarà els llibres i altres projectes que estan emprenent.

Segons van explicar a l’Agència Catalana de Notícies fonts de la direcció de ‘L’Avenç’, actualment s’està treballant en un nou digital i en el projecte relacionat amb els llibres, tot i que no descarta publicar alguns números especials de forma puntual. En qualsevol cas, si no hi ha canvis d’última hora, ‘L’Avenç’ deixarà de ser a revista “tal com l’hem coneguda fins ara”.

En un entrevista a Catalunya Informació, el director de la revista, Josep Maria Muñoz, va deixar clar que la publicació “s’ha d’aguantar pes seus subscriptors” més enllà del suport públic. “Estem en un canvi de paradigma en la manera de comunicar-nos, de llegir, de relacionar-nos amb l’escriptura i això té unes conseqüències”, reflexionava.

Per la direcció de la revista, arribar al mig miler de números haurà estat una “fita”. “Era un bon moment per deixar-ho i anar engegant els altres projectes”, apuntava Muñoz, que va comentar que intentaria que no hi hagi un lapse de temps entre la posada en marxa de la nova web i el darrer número en paper.

https://twitter.com/bcncultura/status/1629089625145745409